Πόσο απλό, χορταστικό και ταυτόχρονα νόστιμο φαγάκι είναι αυτό που φτιάχνουν στο καφενείο Γύπας στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου! Δεν περιλαμβάνει καμιά περίπλοκη διαδικασία, δεν είναι παρά πατάτες τηγανητές βουτηγμένες μέσα σε σάλτσα με γλυκές καλοκαιρινές ντομάτες, φαγητό της αθωότητας δηλαδή. Τις έφτιαχνε η γιαγιά της οικογένειας Κοκολάκη, αλλά και η δικιά μου, και υποθέτω και η δικιά σας. Το τριμμένο τυρί –φέτα για μένα– είναι προαιρετικό.
Υλικά
Μερίδες: 1
Για τη σάλτσα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τις πατάτες της γιαγιάς, ξεκινάμε με τη σάλτσα.
- Βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για μερικά δευτερόλεπτα τον πελτέ να μυρίσει.
- Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά, ώσπου να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και να δέσει η σάλτσα.
- Στο μεταξύ τηγανίζουμε τις πατάτες και μόλις ροδίσουν τις βγάζουμε, τις αλατίζουμε ελαφρά και, όπως είναι καυτές, τις ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα και τις ανακατεύουμε καλά.
- Τις σερβίρουμε αμέσως και, αν θέλουμε, τις πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας.