Συνταγή: Παντεσπάνι γάμου ή πεντεσπάνιο

«Πεντεσπάνιο» στην ανδριώτικη ντοπιολαλιά είναι το παντεσπάνι το οποίο οι Ανδριώτες σερβίρουν στα σπίτια του γαμπρού και της νύφης πριν από τον γάμο, ως το αποκορύφωμα των γλυκών κερασμάτων, μαζί με ένα ποτήρι σουμάδα.

Την ικανοποίησή του εκφράζει ο κλάδος αστυνομικού Σώματος, ΙΣΟΤΗΤΑ αναφορικά με την προώθηση στην Ολομέλεια της Βουλής της μισθολογικής αναβάθμιση των κλιμάκων στα Σώματα Ασφαλείας
45′ προετοιμασία
1: μαγείρεμα
Σύνολο: 1:45′

Υλικά

Μερίδες: 30

Για το γλάσο

Διαδικασία

Παντεσπάνι

  1. Για να φτιάξουμε παντεσπάνι γάμου ή πεντεσπάνιο, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.
  2. Επενδύουμε με αντικολλητικό χαρτί μια φόρμα με διάμετρο 36 εκ. και ύψος 10 εκ.
  3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τον νισεστέ.
  4. Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με 300 γρ. από τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
  5. Χτυπάμε ξεχωριστά (σε καθαρό και στεγνό κάδο) τα ασπράδια μέχρι να φουσκώσουν.
  6. Προσθέτουμε πασπαλιστά τα υπόλοιπα 200 γρ. ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα.
  7. Ρίχνουμε τη μαρέγκα στους χτυπημένους κρόκους.
  8. Προσθέτουμε και το αλεύρι με τον νισεστέ, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ.
  9. Αδειάζουμε στη φόρμα το μείγμα και ψήνουμε για 1 ώρα.
  10. Το αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.

Γλάσο

  1. Βάζουμε τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και το νερό σε ένα κατσαρολάκι και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να φτάσουν στους 114°C (θα χρειαστούμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής).
  2. Αδειάζουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και το αφήνουμε για λίγα λεπτά να πέσει η θερμοκρασία.
  3. Προσθέτουμε το αιθέριο έλαιο και το χτυπάμε με το φτερό του μίξερ μέχρι να ασπρίσει.
  4. Το τοποθετούμε σε ένα κατσαρολάκι και το ζεσταίνουμε ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να γίνει ρευστό.
  5. Πολύ γρήγορα, για να μην κρυώσει, αδειάζουμε μία δόση από το γλάσο πάνω στο παντεσπάνι και το στρώνουμε.
  6. Το αφήνουμε να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί και επαναλαμβάνουμε το ίδιο άλλες δύο φορές, με το υπόλοιπο γλάσο. Θα χρειαστεί κάθε φορά να ζεσταίνουμε το γλάσο μέσα στο κατσαρολάκι.
  7. Αν χρησιμοποιήσουμε έτοιμο γλυκό υποβρύχιο, το βάζουμε κατευθείαν στο κατσαρολάκι, το αρωματίζουμε αν θέλουμε με αιθέριο έλαιο της αρεσκείας μας και το ζεσταίνουμε για να το στρώσουμε πάνω στο παντεσπάνι.

 

Credit

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy