Συνταγή: Οι μηλόπιτες της Μιμής Ντενίση

Μικρά γλυκά πιτάκια που θυμίζουν τα κρητικά καλτσούνια, με ζουμερή γέμιση και τραγανό σπιτικό φύλλο, που περιέχει ρετσίνα (!), και σερβίρονται πασπαλισμένα με άχνη.

Έξι περιστατικά ενδημικού τύφου κατέγραψε η Κύπρος το τελευταίο εξάμηνο
1: προετοιμασία
25′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1:25′

Οι παλιότεροι θυμόμαστε την τηλεοπτική σειρά «Ο Συμβολαιογράφος», μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Αλ. Ραγκαβή, που προβαλλόταν στην κρατική τηλεόραση τη δεκαετία του ’70. Στη σειρά αυτή συμμετείχε και η Μιμή Ντενίση, στον ρόλο της Αγγελικής Βοράτη, αν θυμάμαι καλά. Διάσημη, νέα και πανέμορφη, την καλούσαν συχνά σε τηλεοπτικές εκπομπές και συνεντεύξεις, σε μία από τις οποίες, μιλώντας για τη μικρασιάτικη καταγωγή της, ανέφερε στον αέρα μια συνταγή για μηλοπιτάκια που θυμόταν από τη γιαγιά της. Σε χρόνο μηδέν, η Μαρία Σαρρηγιάννη, που πα- ρακολουθούσε τη συνέντευξη, την κατέγραψε, τα έφτιαξε και έκτοτε είναι από τα αγαπημένα της κεράσματα. Μάλιστα στη μικρασιάτικη παροικία του Ρεθύμνου είναι γνωστή ως «Μαρία της Μηλόπιτας»!

Υλικά

Κομμάτια: 52-54

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Στύβουμε καλά τα τριμμένα μήλα για να αποβάλουν τα υγρά τους και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
  2. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε.

Ζύμη

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε με το φτερό ή τον γάντζο, μέχρι να φτιάξουμε μια πολύ μαλακή και αφράτη ζύμη.
  2. Την κόβουμε σε δύο μέρη.
  3. Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το ένα κομμάτι ζύμης με τον πλάστη σε μεγάλο φύλλο με πάχος περίπου 2-3 χιλιοστά.
  4. Με κουπάτ (ή με ποτήρι) διαμέτρου 8 εκ. κόβουμε στρογγυλά κομμάτια ζύμης.
  5. Μαζεύουμε τα περισσεύματα της ζύμης, τα ανοίγουμε και αυτά σε φύλλο ίδιου πάχους και κόβουμε κι άλλα δισκάκια.
  6. Συνολικά βγαίνουν 25-26 δισκάκια.
  7. Βάζουμε 1 κουτ. γλυκού στο μισό δισκάκι και τη σκεπάζουμε με το άλλο μισό, ώστε να φτιάξουμε ένα μισοφέγγαρο.
  8. Βρέχουμε λίγο και κολλάμε τις άκρες, πιέζοντας με το δάχτυλο, για να σφραγίσουμε τη γέμιση.
  9. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το δεύτερο κομμάτι ζύμης.
  10. Αραδιάζουμε τις μηλόπιτες σε δύο μεγάλα ταψιά, στρωμένα με λαδόκολλα, και τις ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία.
  11. Τις ξεφουρνίζουμε, τις αφήνουμε να γίνουν χλιαρές και τις τυλίγουμε σε άχνη, όπως κάνουμε με τους κουραμπιέδες.
  12. Όταν πρόκειται να σερβίρουμε, τις βάζουμε σε πιατέλα, σε στρώσεις, και πασπαλίζουμε κάθε στρώση με επιπλέον άχνη.

 

Credit

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy