Συνταγή: Ο τέλειος πουρές γίνεται με πατάτες ψητές – Δες βήμα βήμα πώς

Ο σεφ Θοδωρής Παπανικολάου με μικρά, εύκολα μυστικά απογειώνει τον κλασικό πουρέ και μας δείχνει βήμα βήμα πώς να τον φτιάξουμε κι εμείς στο σπίτι.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
20′ προετοιμασία
50′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1:10′

(Δείτε τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση προ το τέλος του άρθρου)

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε πουρέ από ψητές πατάτες, με θυμάρι και λίγο βούτυρο, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Στη συνέχεια, απλώνουμε σε ρηχό ταψί τις πατάτες ολόκληρες.
  3. Τις ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, τις πασπαλίζουμε με το χοντρό αλάτι και τις ψήνουμε1 για 40-50 λεπτά, ανάλογα και με το μέγεθός τους, μέχρι να μαλακώσουν. Ελέγχουμε τρυπώντας μία πατάτα με οδοντογλυφίδα ή μαχαιράκι (πρέπει να τη διαπερνά με ευκολία).
  4. Ξεφουρνίζουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν τόσο ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε προσεκτικά (θα είναι ακόμη ζεστές).
  5. Τις κόβουμε εγκάρσια στη μέση σχηματίζοντας δύο βαρκούλες και με ένα κουτάλι βγάζουμε προσεκτικά τη σάρκα (κρατάμε τα κελύφη-βαρκούλες στην άκρη, για να σερβίρουμε, αν θέλουμε, τον πουρέ μέσα σε αυτές).
  6. Βάζουμε τη ζεστή σάρκα της πατάτας στον κάδο του μίξερ, αλατοπιπερώνουμε και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να πολτοποιηθεί.
  7. Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο αγελάδος και το θυμάρι και το ζεσταίνουμε ελαφρώς, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και μόλις να αρχίζει το γάλα να αφρίζει (αν έχουμε θερμόμετρο, η θερμοκρασία δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τους 90°C).
  8. Το προσθέτουμε σταδιακά στις λιωμένες πατάτες, συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να αναμειχθούν και να σχηματιστεί ένας αφράτος πουρές.

 

Credit

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy