Συνταγή: Ντολμαδάκια με φρέσκα αμπελόφυλλα βήμα βήμα

Ένα παραδοσιακό πιάτο που μας θυμίζει το κυριακάτικο τραπέζι. Θα φτιάξουμε ντολμαδάκια με τα χεράκια μας, ακολουθώντας βήμα βήμα την διαδικασία παρασκευής τους.

Πρόστιμα-φωτιά προνοεί νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή, για όσους ιδιοκτήτες σκύλων παρανομούν
5′ προετοιμασία
1: μαγείρεμα
Σύνολο: 1:5′

Ένα παραδοσιακό πιάτο που προτιμάμε να απολαμβάνουμε στο κυριακάτικο τραπέζι της μαμάς ή της γιαγιάς και με το οποίο δεν τολμάμε να πειραματιστούμε. Απομυθοποιώντας τον βαθμό δυσκολίας του, θα φτιάξουμε ντολμαδάκια γιαλαντζί με τα χεράκια μας, ακολουθώντας βήμα βήμα τη διαδικασία παρασκευής τους.

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για τα ντολμαδάκια με φρέσκα αμπελόφυλλα, βράζουμε σε μία κατσαρόλα με αρκετό νερό τα αμπελόφυλλα για 3 λεπτά και μετά τα στραγγίζουμε.
  2. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε αρχικά τα κρεμμύδια και τον άνηθο.
  3. Προσθέτουμε μία κούπα νερό, το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά.
  4. Παίρνουμε τα φύλλα με την γυαλιστερή πλευρά τους προς τα κάτω, αφού κόψουμε τα κοτσανάκια τους, και βάζουμε 1 κουτάλι γλυκού γέμιση.
  5. Η γέμιση μπαίνει στη βάση του αμπελόφυλλου και τη σκεπάζουμε με τις πλευρές του φίλου που βρίσκονται αριστερά και δεξιά.
  6. Διπλώνουμε κατόπιν πάνω από τη γέμιση και τις άλλες πλευρές του αμπελόφυλλό εναλλάξ, συνεχίζουμε μέχρι να γίνει ένα μικρό δεματάκι και τυλίγουμε κατά τον ίδιο τρόπο όλα τα αμπελόφυλλα.
  7. Τοποθετούμε στο βάθος μιας κατσαρόλας μερικά αμπελόφυλλα για να μην κολλήσουν τα ντολμαδάκια και την γεμίζουμε κυκλικά.
  8. Τα τοποθετούμε σε σειρές, με την ένωση του τυλίγματος προς τα κάτω, και προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και λίγο λάδι.

Μυστικά

  • Μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλα μυρωδικά, όπως 1/2 ματσάκι μαϊντανό, 1/2 ματσάκι δυόσμο ή 3 φρέσκα κρεμμυδάκι. Στην Κρήτη στη γέμιση προσθέτουν 1 καρότο, 1 κολοκύθι, 1 μελιτζάνα, 1 πατάτα και 2 ντομάτες, όλα περασμένα στον τρίφτη.
  • Αν θέλουμε να βάλουμε κιμά, απλώς τον προσθέτουμε στη γέμιση, χωρίς να τον τσιγαρίσουμε.
  • Τα σερβίρουμε σκέτα ή με γιαούρτι.
  • Για μια εύκολη σάλτσα, βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι 1 κουταλιά λάδι και 1 ποτήρι νερού ζωμό από τα ντολμαδάκια (αφού κρυώσει), στον οποίο θα διαλύσουμε 2 κουταλιές κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε τη σάλτσα συνέχεια. Προσθέτουμε1 κοφτό κουταλάκι γλυκού αλάτι, 1/2 κουταλάκι γλυκού πιπέρι και χυμό 1 λεμονιού. Μόλις δέσει αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε. Ένα διαφορετικό πιάτο είναι ντολμαδάκια με φακόρυζο, όπου βάζουμε μισή ποσότητα ρύζι και μισή φακές-βρασμένες. Τολμήστε το!

 

Credit

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy