Συνταγή: Ναπολιτάνα με συμπυκνωμένη ντομάτα χωρίς λάδι και αρτύματα (Sugo di pomodoro)

Μια ωραία καλοκαιρινή μακαρονάδα με έντονη τη δροσερή και γλυκόξινη γεύση της ντομάτας.

Δηλώνει έτοιμος να αμφισβητήσει με κάθε νόμιμο μέσο, αποφάσεις που "λήφθηκαν ερήμην του", από το Υπουργικό Συμβούλιο που αφορά την περιοχή της Αγίας Θέκλας
προετοιμασία
35′ μαγείρεμα
Σύνολο: 35′

Σύμφωνα με τον Αrtusi Pellegrino -που έγραψε το 1891 το πιο γνωστό βιβλίο μαγειρικής στην Ιταλία-, υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στο sugo (συμπυκνωμένος χυμός) και στη salsa (σάλτσα) ντομάτας και νευριάζει με τις γλώσσες που έχουν μόνο μία λέξη για να τις περιγράψουν. Το sugo είναι στην πραγματικότητα η πιο απλή σάλτσα που μπορεί να φτιάξει κανείς, περιέχει μόνο ντομάτα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για να εμπλουτίσουμε άλλες σάλτσες για ζυμαρικά ή για κρέας. Ο Artusi δεν μπαίνει στον κόπο να μας δώσει τη συνταγή. Η αναλογία που δίνουμε είναι δική μας και επαρκεί για μια μακαρονάδα για 3-4 άτομα.

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την sugo di pomodoro – συμπυκνωμένη ντομάτα χωρίς λάδι και αρτύματα σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 8 μέτριες ντομάτες, τριμμένες, μαζί με το ζουμί τους.
  2. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε με μισόκλειστο καπάκι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  3. Αν θέλουμε, προσθέτουμε 1 μικρό κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο και μαϊντανό.
  4. Βράζουμε 300 γρ. σπαγγέτι ή μπουκατίνι 1 λεπτό λιγότερο από όσο γράφει η συσκευασία
  5. Με μια λαβίδα τα μεταφέρουμε στη σάλτσα και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
  6. Τα μοιράζουμε σε 3-4 πιάτα και πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με βασιλικό και τριμμένη παρμεζάνα.
  7. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

 

Credit

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy