Συνταγή: Naan, οι πίτες της Ινδίας

Oι naan πάνε με όλα: μ΄αυτές τις ωραίες επίπεδες πίτες οι Ινδοί συνοδεύουν όλα τα σαλτσάτα φαγητά. Εκείνοι τις φτιάχνουν στο ταντούρι, εμείς στον φούρνο.

Πώς τον ξεγέλασαν και τσέπωσαν πέραν των €67,000
15′ προετοιμασία
4′ μαγείρεμα
Σύνολο: 19′

Είναι απλές, επίπεδες πίτες με χαρακτηριστικό σχήμα σταγόνας, που το αποκτούν καθώς ο ψήστης τις κολλάει στα τοιχώματα του καυτού ταντούρι και η ζύμη για λίγα δευτερόλεπτα κυλάει με το βάρος της προς τα κάτω, πριν σταθεροποιηθεί στη θέση της. Ο Paren Deta, που μας τις ετοίμασε, ακουμπούσε κάθε άψητη naan πάνω σε ένα φουσκωτό υφασμάτινο μαξιλαράκι και με αυτό τις κολλούσε στα τοιχώματα του ταντούρι, όπου ψήθηκαν μέχρι να φουσκαλιάσουν και να ροδίσουν. Οι naan είναι πίτες για κάθε στιγμή της ημέρας, συνοδεύουν όλα τα σαλτσάτα φαγητά και σερβίρονται ακόμα και σκέτες στο πρωινό ή ως σνακ. Παραδοσιακά, πριν ψηθούν, πασπαλίζονται με σπόρους kalonjii – στην Ελλάδα γνωστοί ως μελάνθιο ή νιγέλα–, που χρησιμοποιείται περισσότερο ως φυσικό φαρμακευτικό. Ο συχνότερος αντικαταστάτης του είναι το το μαυροκούκι, που ταιριάζει εξίσου ωραία.

Υλικά

Τεμάχια: για 8 πίτες

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τις naan, ξεκινάμε κοσκινίζοντας στον κάδο του μίξερ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε.
  2. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το πιρούνι το γάλα, τη ζάχαρη, το αυγό και 2 κουτ. σούπας από το λάδι.
  3. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του μείγματος αλευριού, ρίχνουμε εκεί το μείγμα γάλακτος και ανακατεύουμε με τον γάντζο του μίξερ. Συνεχίζοντας το ζύμωμα, ρίχνουμε σταδιακά όσο νερό χρειάζεται ώστε να σχηματιστεί μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
  4. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί από τη ζύμη. Τη σκεπάζουμε με ένα νοτισμένο πανί και την αφήνουμε κατά μέρος για περίπου 20 λεπτά.
  5. Τη ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά, τη βάζουμε σε μπολ, το σκεπάζουμε ξανά με ένα στεγνό πανί αυτή τη φορά και την αφήνουμε για 3 ώρες.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στην πιο υψηλή θερμοκρασία.
  7. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 8 ίσα μέρη και τα πλάθουμε σε μπάλες. Στρώνουμε με λαδόκολλα το πιο μεγάλο μας ρηχό ταψί ή λαμαρίνα φούρνου και την πασπαλίζουμε με τους σπόρους μαύρου κύμινου ή με το μαυροκούκι.
  8. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο που προθερμαίνεται, για 3-5 λεπτά.
  9. Βγάζουμε το ταψί, πιέζουμε με τις παλάμες μας μία μία τις μπάλες ζύμης πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, να πλατύνουν και να πάρουν όσο γίνεται οβάλ σχήμα, και μεταφέρουμε τις μισές πάνω στο ταψί, σε απόσταση μεταξύ τους.
  10. Ψήνουμε για 4-6 λεπτά (ίσως και περισσότερο, ανάλογα με τον φούρνο) στο μεσαίο ράφι του φούρνου, μέχρι να στεγνώσουν καλά και να εμφανίσουν φουσκάλες που θα ροδίσουν.
  11. Ξεφουρνίζουμε αυτή τη δόση naan σε σχάρα και με τον ίδιο τρόπο ετοιμάζουμε και ψήνουμε τις υπόλοιπες. Τις σερβίρουμε ζεστές.

 

Credit

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy