Συνταγή: Μ’σούντα: Η αρβανίτικη σπανακόπιτα χωρίς φύλλο

Μ’σούντα, είναι μια πίτα χωρίς φύλλο που φτιάχνεται με χυλό από ψιλοκομμένο σπανάκι, μυρωδικά και αλεύρι.

Την ικανοποίησή του εκφράζει ο κλάδος αστυνομικού Σώματος, ΙΣΟΤΗΤΑ αναφορικά με την προώθηση στην Ολομέλεια της Βουλής της μισθολογικής αναβάθμιση των κλιμάκων στα Σώματα Ασφαλείας
1: προετοιμασία
1: μαγείρεμα
Σύνολο: 2:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Άλλη μία συνταγή που θα μπορούσε να καταχωρισθεί ως ΠΟΠ της Αττικής. Είναι μια πίτα χωρίς φύλλο που φτιάχνεται με χυλό από ψιλοκομμένο σπανάκι, μυρωδικά και αλεύρι. Μας την ετοίμασε η 83χρονη Σοφία Λιάπη με συνταγή που έμαθε από τις Σαρακατσάνες μαμά και γιαγιά της. Διότι μπορεί η μ’σούντα να είναι αρβανίτικη συνταγή, αλλά την έμαθαν και τη φτιάχνουν και οι Σαρακατσάνες της Αττικής, όπως οι έφτιαχναν τις σαρακατσάνικες βλαχόπιτες.

Υλικά

Μερίδες: για το μεγάλο ταψί του φούρνου

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε την μ’σούντα – αρβανίτικη σπανακόπιτα χωρίς φύλλο, βάζουμε το σπανάκι σε μεγάλη λεκάνη, το αλατίζουμε και το τρίβουμε για 4-5 λεπτά με τις παλάμες, για να μαραθεί.
  2. Το στύβουμε καλά με τα χέρια μας, το βάζουμε σε μεγάλο μπολ και το ανακατεύουμε καλά με τα πράσα, τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερό), τον άνηθο, τις καυκαλήθρες, τον δυόσμο, τα μπαχαρικά, το ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και 2½ φλιτζ. τσαγιού χλιαρό νερό.
  3. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, πασπαλιστά και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ένας χυλός, μέτρια πυκνός και σχετικά ρευστός.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  5. Λαδώνουμε το ταψί, αδειάζουμε το μείγμα και το ισιώνουμε με τις παλάμες μας. Το πάχος του δεν πρέπει να ξεπερνά το 1,5 εκ. Στο κέντρο κάνουμε με το δάχτυλό μας μια λακκουβίτσα, ώστε να διαφεύγει ο ατμός κατά το ψήσιμο.
  6. Ραντίζουμε την πίτα με λίγο λάδι ακόμη και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να σκουρύνει η επιφάνεια και να γίνει τραγανή.
  7. Σερβίρουμε την μ’σούντα χλιαρή ή κρύα, σε κομμάτια.

 

Credit

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy