Συνταγή: Μικρασιατικοί τζιγεροσαρμάδες

Ένα θρακιώτικο φαγητό από τη λέξη τσιγέρια (συκώτια), που φτιάχνεται και το Πάσχα. Αν και μοιάζει εξωτερικά με κεφτέ, φτιάχνεται με αρνίσια μπόλια, που περικλείει στο εσωτερικό της εντόσθια, ρύζι και μυρωδικά.

1: προετοιμασία
1:15′ μαγείρεμα
Σύνολο: 2:15′

Υλικά

Κομμάτια: 25

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τους τζιγεροσαρμάδες, ξεκινάμε βάζοντας σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, ζεματίζουμε τη συκωταριά για 7-8 λεπτά, ξαφρίζοντας καλά. Τη στραγγίζουμε και την ψιλοκόβουμε.
  2. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο, σε δυνατή φωτιά, για 3-4 λεπτά. Ρίχνουμε τη συκωταριά και σοτάρουμε για 1 λεπτό, ανακατεύοντας.
  3. Προσθέτουμε το ρύζι, τον άνηθο, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, όλα τα μπαχαρικά, ανθό αλατιού και πιπέρι και ανακατεύουμε.
  4. Ρίχνουμε 300 ml νερό, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  6. Κόβουμε τις μπόλιες σε κομμάτια με μέγεθος τέτοιο ώστε το καθένα να μπορεί να τυλίξει 2 γεμάτες κουτ. σούπας από το μείγμα. Τα γεμίζουμε, τα τυλίγουμε σε πακετάκια και τα πλάθουμε για να γίνουν όσο το δυνατόν πιο στρογγυλά.
  7. Τα αραδιάζουμε σε ένα καλά λαδωμένο ταψί.
  8. Φουρνίζουμε και τα ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τα σερβίρουμε ζεστά.

 

Credit

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy