30′ προετοιμασία
30′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1:
«Τα μικίκια ή μεκίκια παραδοσιακά φτιάχνονται των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, στις 9 Μαρτίου. Λέμε μάλιστα εκείνη την ημέρα:
Υλικά
Κομμάτια: 26-28
Διαδικασία
- Για τα μικίκια ξεκινάμε και Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα το μαλακωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα αφράτο, ανοιχτόχρωμο μείγμα.
- Ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, και στη συνέχεια το γάλα.
- Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαστίχα και το ξύσμα και χτυπάμε με το φτερό πλέον, μέχρι να φτιάξουμε ένα ζυμάρι σχετικά σφιχτό, αλλά λείο.
- Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
- Κόβουμε κομματάκια ζύμης βάρους περίπου 30 γρ. και τα πλάθουμε σε μπαλάκια.
- Πλάθουμε κάθε μπαλάκι σε κορδόνι με πάχος όσο το μικρό μας δάχτυλο και ενώνουμε τις άκρες του σε κουλουράκι.
- Το τραβάμε ελαφρά από δύο απέναντι άκρες για να γίνει μακρουλό σαν βαρκούλα.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2-3 εκ. σπορέλαιο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αρχίσει να αχνίζει.
- Τηγανίζουμε τα μικίκια σε δόσεις για 2-3 λεπτά, τουμπάροντάς τα συχνά μέσα στο λάδι μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
- Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
- Μόλις κρυώσουν καλά, τα τυλίγουμε σε άφθονη άχνη ή απλώς τα βάζουμε σε πιατέλα, σε στρώσεις, κοσκινίζοντας άχνη πάνω σε κάθε στρώση.
- Συνοδεύονται ωραία με ένα σπιτικό λικέρ της αρεσκείας μας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην 