Συνταγή: Μικίκια (τα αρτακινά τηγανητά κουλουράκια)

Αυτά τα τηγανητά κουλουράκια, τα μικίκια, τα έφτιαχναν στην Κύζικο στις γιορτές, αλλά και σε άλλες περιστάσεις, ακόμα και ως ένα καθημερινό γλυκό σνακ.

Toυς «έκαψε» ηλεκτρικός βραστήρας - Συνελήφθησαν για κλοπή
30′ προετοιμασία
30′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1:

«Τα μικίκια ή μεκίκια παραδοσιακά φτιάχνονται των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, στις 9 Μαρτίου. Λέμε μάλιστα εκείνη την ημέρα:

Υλικά

Κομμάτια: 26-28

Διαδικασία

  1. Για τα μικίκια ξεκινάμε και Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα το μαλακωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα αφράτο, ανοιχτόχρωμο μείγμα.
  2. Ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, και στη συνέχεια το γάλα.
  3. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαστίχα και το ξύσμα και χτυπάμε με το φτερό πλέον, μέχρι να φτιάξουμε ένα ζυμάρι σχετικά σφιχτό, αλλά λείο.
  4. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
  5. Κόβουμε κομματάκια ζύμης βάρους περίπου 30 γρ. και τα πλάθουμε σε μπαλάκια.
  6. Πλάθουμε κάθε μπαλάκι σε κορδόνι με πάχος όσο το μικρό μας δάχτυλο και ενώνουμε τις άκρες του σε κουλουράκι.
  7. Το τραβάμε ελαφρά από δύο απέναντι άκρες για να γίνει μακρουλό σαν βαρκούλα.
  8. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2-3 εκ. σπορέλαιο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αρχίσει να αχνίζει.
  9. Τηγανίζουμε τα μικίκια σε δόσεις για 2-3 λεπτά, τουμπάροντάς τα συχνά μέσα στο λάδι μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
  10. Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
  11. Μόλις κρυώσουν καλά, τα τυλίγουμε σε άφθονη άχνη ή απλώς τα βάζουμε σε πιατέλα, σε στρώσεις, κοσκινίζοντας άχνη πάνω σε κάθε στρώση.
  12. Συνοδεύονται ωραία με ένα σπιτικό λικέρ της αρεσκείας μας.

 

Credit

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy