Συνταγή: Μελωμένα κοκκάρια με ξίδι και μπαχαρικά

Μελωμένα κοκκάρια με ξίδι και μπαχαρικά ένα θαυμάσιο συνοδευτικό για τα πουλερικά μας και όχι μόνο.

Εγκαινιάστηκαν σήμερα σειρά έργων από τον Πρόεδρο
30′ προετοιμασία
30′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1:

Υλικά

Διαδικασία

  1. Για τα μελωμένα κοκκάρια με ξίδι και μπαχαρικά αρχίζουμε ρίχνοντας τη ζάχαρη και το μέλι σε ένα μεγάλο και βαρύ τηγάνι (κατά προτίμηση αντικολλητικό) και το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά.
  2. Χωρίς να ανακατέψουμε, ζεσταίνουμε τα υλικά μέχρι να λιώσουν, να μοιάζουν με ρευστή καραμέλα και να αρχίσουν να βγάζουν φουσκάλες.
  3. Τότε ρίχνουμε τα κοκκάρια και αρχίζουμε να ανακατεύουμε ασταμάτητα με μια ξύλινη κουτάλα.
  4. Οταν η καραμέλα αρχίσει να αλλάζει χρώμα και να σκουραίνει, ρίχνουμε το ξίδι (με προσοχή γιατί θα πιτσιλίσει και μπορεί να μας κάψει τα χέρια), προσθέτουμε την κανέλα, τον κόλιανδρο, το ξύσμα και την πάπρικα και ανακατεύουμε.
  5. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα, πάντα σε χαμηλή φωτιά, για λίγα λεπτά, και, όσο το μείγμα καραμελώνει,προσθέτουμε με προσοχή λίγο νερό, ανακατεύοντας για να μην καεί το μείγμα και πικρίσει.
  6. Οταν τα κοκκάρια μαλακώσουν (τα τρυπάμε με ένα πιρούνι ή σουβλάκι – πρέπει να είναι μαλακά μεν,αλλά να μην έχουν λιώσει, να «κρατάει» η καρδιά τους), αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και μοιρά ζουμε το μείγμα σε αποστειρωμένα** βάζα.
  7. Τα διατηρούμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος μέχρι 5 μήνες, ενώ όταν ανοίξουμε κάποιο βάζο το διατηρούμε στο ψυγείο και καταναλώνουμε τα κρεμμύδια σε 10 – 15 ημέρες.

Μυστικά

*  Μια πρόταση είναι το σαντορινιό ξίδι της Γαίας Οινοποιητικής
που ωριμάζει για 5 χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Το βρίσκουμε σε ε πιλεγμένα ΑΒ και σε κάβες. Επίσης, το ξίδι του οξοποιού Βαϊμάκη από τη Ζίτσα Ιωαννίνων, που βρίσκουμε σε καλά μαγαζιά (όπως το Παντοπωλείο Μεσογειακής Διατροφής).

** Αποστείρωση βάζων: Τα πλένουμε καλά με ζεστό νερό, τα βάζουμε ανάποδα πάνω σε μια
βαμβακερή πετσέτα μέσα σε ένα ταψί και τα βάζουμε με την πετσέτα στο φούρνο, στους 100° C, για 15 λεπτά.

 

Credit

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy