2: προετοιμασία
μαγείρεμα
Σύνολο: 2:
Το γεμιστό μελιτζανάκι τουρσί είναι μια πολύτιμη συνταγή που καταγράψαμε στο Μενίδι κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ για το τεύχος του Γαστρονόμου «Τα Χωριά των Αθηνών».
Υλικά
Κομμάτια: 20
Για τη γέμιση
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το μελιτζανάκι τουρσί γεμιστό, ξεκινάμε πλένοντας και σκουπίζοντας τα μελιτζανάκια.
- Με κοφτερό μαχαιράκι κάνουμε στο καθένα από τρεις χαρακιές κατά μήκος του κορμού τους, σχετικά βαθιές.
- Γεμίζουμε μια λεκάνη με νερό και προσθέτουμε 3-4 κουτ. σούπας αλάτι. Ανακατεύουμε ώστε να διαλυθεί όσο το δυνατόν περισσότερο και ρίχνουμε εκεί τα μελιτζανάκια.
- Τα αφήνουμε για 30-40 λεπτά, τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό. Τα ταμπονάρουμε απαλά με καθαρή πετσέτα.
Ξιδόνερο
- Φτιάχνουμε ένα διάλυμα με νερό και ξίδι ως εξής: Αν χρησιμοποιήσουμε απλό ξίδι του εμπορίου, που δεν είναι δυνατό, η αναλογία είναι 2 μέρη ξίδι και 1/2 μέρος νερό. Για τα 20 μελιτζανάκια της συνταγής θα χρειαστούμε 2 λίτρα ξίδι και 500 ml νερό. Αν όμως έχουμε στη διάθεσή μας ένα δυνατό ξίδι (π.χ. από οινοποιείο), τότε η αναλογία είναι 1 μέρος ξίδι και 1 μέρος νερό, δηλαδή από 1.250 ml το κάθε υγρό.
- Βάζουμε το ξιδόνερο σε μεγάλη κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει βράση.
- Ρίχνουμε μέσα τα μελιτζανάκια για 3 λεπτά (μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα τα ρίξουμε) και τα μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα από την κατσαρόλα σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, για να στραγγίξουν.
- Αφήνουμε να πάρει ξανά βράση το ξιδόνερο της κατσαρόλας, ρίχνουμε τα κλωνάρια του σέλινου και τα αφήνουμε για 1/2 λεπτό, ίσα ίσα να ζεματιστούν ώστε να μαλακώσουν λίγο και να δέσουμε με αυτά τα γεμισμένα μελιτζανάκια.
- Τα στραγγίζουμε και αυτά στο σουρωτήρι.
Γέμιση
- Αποφεύγουμε να τρίψουμε στον τρίφτη τα καρότα και τα σκόρδα. Αντιθέτως, η ιδανική μορφή είναι πολύ ψιλοκομμένα, τα καρότα σε μέγεθος φακής και τα σκόρδα ακόμη πιο ψιλά. Τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ.
- Ψιλοκόβουμε τα φύλλα σέλινου και μαϊντανού και τα ρίχνουμε και αυτά στο μπολ.
- Τέλος, ψιλοκόβουμε τις καυτερές πιπερίτσες, τις ρίχνουμε στο μπολ, προσθέτουμε και το ξίδι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
- Τα αφήνουμε στην άκρη για 20 λεπτά, ώστε να «ψηθούν» ελαφρώς στο ξίδι και το αλάτι.
Γέμισμα
- Με ένα κουταλάκι βάζουμε από λίγη γέμιση σε κάθε μελιτζανάκι, στις χαρακιές που έχουμε κάνει – με το ζεμάτισμα στο ξιδόνερο έχουν μαλακώσει, ανοίγουν και γεμίζονται εύκολα.
- Δένουμε κάθε μελιτζανάκι με ένα κλωνάρι ζεματισμένο σέλινο, τυλίγοντάς το μερικές φορές, για να συγκρατήσουμε καλά τη γέμιση στο εσωτερικό.
- Σε ευρύχωρο γυάλινο δοχείο τροφίμων ή σε γυάλα στρώνουμε σειρές τα γεμιστά μελιτζανάκια. Πιέζουμε ελαφρά τα μελιτζανάκια, προσέχοντας να μη βγει έξω γέμιση.
- Απογεμίζουμε το δοχείο με ελαιόλαδο μέχρι να τα καλύψει πλήρως.
- Κλείνουμε καλά το δοχείο και το αφήνουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος, ακόμα και στο ψυγείο, για τουλάχιστον 5 ημέρες πριν τα σερβίρουμε. Διατηρούνται όλο τον χειμώνα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην 