Συνταγή: Μαρμελάδα μανταρίνι (βίντεο)

Αυτή η μαρμελάδα μανταρίνι γίνεται με ολόκληρα τα μανταρίνια και έχει την ωραία πικρούτσικη σπιρτάδα της φλούδας τους. Αρωματίζεται όμως και με 4 μπαχαρικά-έκπληξη!

Δηλώνει έτοιμος να αμφισβητήσει με κάθε νόμιμο μέσο, αποφάσεις που "λήφθηκαν ερήμην του", από το Υπουργικό Συμβούλιο που αφορά την περιοχή της Αγίας Θέκλας
15′ προετοιμασία
1: μαγείρεμα
Σύνολο: 1:15′

Είναι μια μαρμελάδα «έμπειρη», που δεν ξεθεώνει τα φρούτα και δεν τα «σκεπάζει» με υπερβολική ζάχαρη κι έτσι δεν χάνουν τα αρώματά τους. Τη γεύση του μανταρινιού τη νιώθεις ζωντανή, σπαρταριστή και διακρίνεις ακόμα και αυτές τις λεπτές υπόπικρες νότες που έχουν όλες οι φλούδες εσπεριδοειδών.

Υλικά

Βάρος: 1 κιλό

Διαδικασία

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τα μπαχαρικά – τη βανίλια θα την κόψουμε στη μέση, κατά μήκος, θα «γδάρουμε» το εσωτερικό της για να πάρουμε από μέσα τα σποράκια και θα τα ρίξουμε στην κατσαρόλα μαζί με τον κομμένο λοβό.
  2. Τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα για να διασκορπιστούν οι σπόροι της βανίλιας. Αφήνουμε το νερό να πάρει βράση.
  3. Μόλις κοχλάσει, το αποσύρουμε, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 10 λεπτά, να αρωματιστεί.
  4. Σε μια άλλη κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει βυθίζουμε τα μανταρίνια ολόκληρα και τα αφήνουμε να ζεματιστούν για 4-5 λεπτά.
  5. Τα αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό και παγάκια (μπεν μαρί πάγου) ώστε να κοπεί ο βρασμός τους.
  6. Κόβουμε τα βρασμένα μανταρίνια σε μικρά κομμάτια με τη σάρκα και την φλούδα τους μαζί. Αφαιρούμε το σημείο του ομφαλού.
  7. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα κομμένα μανταρίνια, τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού.
  8. Προσθέτουμε το αρωματισμένο νερό, σουρώνοντάς το για να απομακρύνουμε τα μπαχαρικά.
  9. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Πώς ξέρουμε ότι έδεσε; Βγάζουμε λίγη σε ένα πιατάκι, φυσάμε να κρυώσει και τραβάμε μια γραμμή με το δάχτυλό μας: θα πρέπει ο «δρόμος» που σχηματίζεται να μένει ανοιχτός.
  10. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  11. Αδειαζουμε τη μαρμελαδα λίγη λίγη σε έναν πολυκόφτη και την πολτοποιούμε. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε και απευθείας μέσα στην κατσαρόλα, με ένα ραβδομπλεντερ, αλλά πριν δέσει πολύ καλά και «πιει» τα πολλά υγρά.
  12. Την αδειάζουμε σε αποστειρωμένο γυάλινο βάζο του κιλού. Το κλείνουμε με το καπάκι, τοποθετούμε ανάποδα και αφήνουμε να κρυώσει. Με αυτό τον τρόπο, σφραγίζει το άνοιγμα και δεν μπαίνει αέρας μέσα στο βάζο, ο οποίος αλλοιώνει γρήγορα τη μαρμελάδα. Στην ουσία πετυχαίνουμε αυτό που λέμε κονσερβοποίηση.
  13. Η μαρμελάδα μπορεί να διατηρηθεί στο ντουλάπι, αλλά από τη στιγμή που θα ανοιχτεί, θα πρέπει να μπει στο ψυγείο και να καταναλωθεί εντός εύλογου διαστήματος.

 

Credit

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy