Συνταγή: Κουνέλι με μπάμιες

Φαγητό βέρο κρητικό, τοπικό του Ατσιπόπουλου, που η Ελένη, που μας έδωσε τη συνταγή, το φτιάχνει όπως ακριβώς το έμαθε από τη μητέρα της.

Δηλώνει έτοιμος να αμφισβητήσει με κάθε νόμιμο μέσο, αποφάσεις που "λήφθηκαν ερήμην του", από το Υπουργικό Συμβούλιο που αφορά την περιοχή της Αγίας Θέκλας
35′ προετοιμασία
1:50′ μαγείρεμα
Σύνολο: 2:25′

Υλικά

Μερίδες: 4-5

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το κουνέλι με μπάμιες προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.
  2. Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τις μπάμιες.
  3. Τις ρίχνουμε σε ένα ταψί, προσθέτουμε το ξίδι και 1 κουτ. γλυκού αλάτι και τις ανακατεύουμε με τα χέρια μας.
  4. Τις απλώνουμε καλά στο ταψί, φουρνίζουμε και τις ψήνουμε (ουσιαστικά τις «στεγνώνουμε», για να σκληρύνουν και να αντέξουν στο μαγείρεμα χωρίς να λιώσουν) για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να τις δούμε να συρρικνώνονται ελαφρώς και να σκουραίνουν.
  5. Ξεφουρνίζουμε και τις αφήνουμε κατά μέρος.
  6. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε τα κομμάτια του κουνελιού για 8-10 λεπτά, γυρίζοντάς τα συχνά, μέχρι να αλ- λάξουν χρώμα παντού, να σκουρύνουν, αλλά όχι να «αρπάξουν» και να ροδίσουν.
  7. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε νερό τόσο ώστε ίσα να καλύψει τα κομμάτια.
  8. Δυναμώνουμε τη φωτιά, αφήνουμε να πάρει βράση το υγρό και στη συνέχεια χαμηλώνουμε και πάλι τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα.
  9. Προσθέτουμε την ντομάτα και τις μπάμιες, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε μόνο μία φορά, προσεκτικά.
  10. Από εκεί και πέρα, σείουμε μόνο μια-δυο φορές την κατσαρόλα, για να μη διαλυθούν οι μπάμιες.
  11. Μαγειρεύουμε για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να γίνουν οι μπάμιες και το φαγητό να μείνει με μια δεμένη σάλτσα.

 

Credit

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy