Συνταγή: Κουκιά ξερά με σκορδαλιά

Αφού βράσουμε τα ξερά κουκιά τα σερβίρουμε με ξίδι, ρίγανη και έναν σκορδάτο πουρέ πατάτας στο πλάι. Ένας μενιδιάτικος μεζές που θα αγαπήσετε!

Δηλώνει έτοιμος να αμφισβητήσει με κάθε νόμιμο μέσο, αποφάσεις που "λήφθηκαν ερήμην του", από το Υπουργικό Συμβούλιο που αφορά την περιοχή της Αγίας Θέκλας
1: προετοιμασία
2: μαγείρεμα
Σύνολο: 3:

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Για τα κουκιά

Για τη σκορδαλιά

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα κουκιά ξερά με σκορδαλιά, ξεκινάμε στραγγίζοντας τα κουκιά από το νερό του ολονύκτιου μουλιάσματος.
  2. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι αφαιρούμε το μαύρο «μάτι» τους (βγαίνει σχετικά εύκολα, γιατί τα κουκιά έχουν μαλακώσει και φουσκώσει με το μούλιασμα), τα ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό και τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα.
  3. Προσθέτουμε άφθονο νερό που να τα καλύψει καλά και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση σε δυνατή φωτιά.
  4. Τα στραγγίζουμε, πετάμε το νερό και τα ξαναβάζουμε στην άδεια, πλέον, κατσαρόλα.
  5. Ρίχνουμε νερό που να τα καλύψει κατά 4-5 εκ. και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση, ξαφρίζοντας στο μεταξύ σχολαστικά.
  6. Μόλις το νερό κοχλάσει έντονα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε τα κουκιά για 1-1 1⁄2 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Λίγα λεπτά πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατίζουμε.
  7. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μια πιατέλα.
  8. Περιχύνουμε με το λάδι και το ξίδι, ρίχνουμε φρέσκο τριμμένο πιπέρι και τη ρίγανη και ανακατεύουμε καλά.

Σκορδαλιά

  1. Πλένουμε τις πατάτες και τις βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά και να σκάσει η φλούδα τους.
  2. Τις στραγγίζουμε και μόλις στραγγίξουν τόσο ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε, τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε αμέσως με το πρες πουρέ.
  3. Αλατίζουμε όσο ο πουρές είναι ακόμα καυτός και προσθέτουμε το σκόρδο.
  4. Ανακατεύουμε καλά και τέλος ρίχνουμε το ελαιόλαδο σταδιακά, ανακατεύοντας έντονα, μέχρι να απλωθεί ομοιόμορφα και να απορροφηθεί από τον πουρέ.
  5. Βάζουμε τη σκορδαλιά στην πιατέλα, δίπλα από τα κουκιά. Ραντίζουμε όλα τα υλικά με λίγο ακόμη ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

 

Credit

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy