Συνταγή: Κόκορας με τραχανά και μανιτάρια

H συνταγή είναι του Βασίλη Κατσούπα, ιδιοκτήτη του εστιατορίου «Κανέλα και γαρύφαλο» στη Βίτσα, δεν είναι συνταγή παραδοσιακή ζαγορίσια, αλλά δικής του έμπνευσης, που όμως αξιοποιεί τέλεια τα μανιτάρια της περιοχής.

20′ προετοιμασία
1:50′ μαγείρεμα
Σύνολο: 2:10′

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣH συνταγή αυτή είναι του Βασίλη Κατσούπα, ιδιοκτήτη του εστιατορίου «Κανέλα και γαρύφαλο» στη Βίτσα (τ/26530-71.671). δεν είναι συνταγή παραδοσιακή ζαγορίσια, αλλά δικής του έμπνευσης, που όμως αξιοποιεί τις πρώτες ύλες της περιοχής, όπως τα μανιτάρια. Ο Βασίλης ασχολείται με την καλλιέργεια των μανιταριών από το 2000, καλλιεργεί λεντινούλες πάνω σε κορμούς δέντρων, συλλέγει από το δάσος μορχέλες, τρούφα και άλλα. Όλα τα μαγειρεύει στο μανιταροεστιατόριό του, μαζί με τον Παντελή Ζαχάρη.

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τον κόκορα με τραχανά και μανιτάρια, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  2. Σε μια μαντεμένια γάστρα ή κατσαρόλα (ή σε απλή κατσαρόλα με μεταλλικά χερούλια που να μπορεί να μπει στον φούρνο – εναλλακτικά χρησιμοποιούμε ό,τι κατσαρόλα έχουμε και μεταφέρουμε το όλον σε γάστρα όταν είναι να το βάλουμε στον φούρνο) ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια του πουλερικού, σε δόσεις, για περίπου 5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν καλά.
  3. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το πράσο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 3-4 λεπτά ακόμα. Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  4. Ρίχνουμε τον ζωμό, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε και μεταφέρουμε το σκεύος στον φούρνο.
  5. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά.
  6. Παράλληλα ρίχνουμε σε ένα σκεύος τα αποξηραμένα μανιτάρια και τα καλύπτουμε με ζεστό νερό για 10 λεπτά, μέχρι να ενυδατωθούν.
  7. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε μέτρια φωτιά, στραγγίζουμε τα μανιτάρια, τα σοτάρουμε για περίπου 2-3 λεπτά και τα αφήνουμε στην άκρη.
  8. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τον τραχανά και προσθέτουμε 500 ml νερό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 6-7 λεπτά, ίσα να μαλακώσει ελαφρώς και να κρατάει.
  9. Σουρώνουμε τον τραχανά και κρατάμε στην άκρη το νερό στο οποίο έβρασε. Βγάζουμε προσεκτικά το σκεύος από τον φούρνο, προσθέτουμε τον τραχανά και 1-2 κούπες από το νερό στο οποίο έβρασε ο τραχανάς. συνεχίζουμε το μαγείρεμα στον φούρνο χωρίς καπάκι για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να χυλώσει το φαγητό.
  10. Βγάζουμε από τον φούρνο το σκεύος, προσθέτουμε τα μανιτάρια, την πάπρικα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε τον κόκορα με τραχανά και μανιτάρια.

 

Credit

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy