1: προετοιμασία
40′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1:40′
Κλασικό, παραδοσιακό έδεσμα, που φτιάχνουν στα Χανιά το Πάσχα, αλλά και ολόκληρη την άνοιξη, όσο υπάρχει η μαλάκα Χανίων, ένα φρέσκο ελαστικό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα, που παράγεται από το πρώτο στάδιο τυροκόμησης της γραβιέρας και που αποτελεί το βασικό συστατικό για τούτα τα εποχικά πιτάκια. Στη γέμιση μπαίνει και το πηχτόγαλο Χανίων, ένα φρέσκο, δροσάτο αλειφωτό τυρί, που το βρίσκουμε όλο τον χρόνο. Τη μαλάκα θα την αναζητήσουμε κάθε Άνοιξη σε όλα τα κρητικά παντοπωλεία.
Υλικά
Κομμάτια: 20-25
Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Για την επάλειψη
Διαδικασία
Ζύμη
- Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα και αφήνουμε κατά μέρος για 10 λεπτά.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, το αλάτι και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι (ίσως δεν χρειαστεί όλη η ποσότητα), χτυπώντας με τον γάντζο, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη εύπλαστη και μαλακή.
- Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ένα χλιαρό σημείο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Γέμιση
- Σε ένα μπολ ανακαεύουμε καλά όλα τα υλικά της γέμισης.
Καλλιτσούνια
- Βάζουμε το ζυμάρι σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και το χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη.
- Ανοίγουμε το καθένα με τον πλάστη σε φύλλο όσο γίνεται ορθογώνιο και με πάχος 1 εκ.
- Από κάθε φύλλο κόβουμε με το μαχαίρι 20 τετράγωνα κομμάτια με μήκος πλευράς 9 εκ.
- Στο καθένα βάζουμε από μία κουταλιά της σούπας γέμιση.
- Διπλώνουμε τις τέσσερις γωνίες κάθε κομματιού προς το κέντρο, αφήνοντας όμως στη μέση ένα μικρό κομμάτι της γέμισης ακάλυπτο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα μεγάλο ταψί και αραδιάζουμε εκεί τα καλλιτσούνια (αν δεν χωράνε όλα, θα τα ψήσουμε σε δύο δόσεις).
- Αλείφουμε τα καλλιτσούνια με τα χτυπημένα αυγά, τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα ψήνουμε για 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην 