Συνταγή: Ισλί

Με βελόνι ή τσιμπιδάκι κεντούσαν τα ισλί στη Σμύρνη. Τα ετοίμαζαν μετά την Πρωτοχρονιά για τα Θεοφάνια και του Αϊ-Γιαννιού.

1:30′ προετοιμασία
25′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1:55′

Το ισλί ξεκίνησε να φτιάχνεται στην Τραπεζούντα, έφτασε στην Καππαδοκία και διαδόθηκε σε όλα τα μικρασιατικά παράλια. Ήταν σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων για τους Μικρασιάτες. Ονομάστηκε ισλί, που σημαίνει «δουλεμένο» (ις = δουλειά στα τούρκικα), δηλώνοντας ότι είναι ένα γλυκό που έχει μπόλικη δουλειά επάνω του). Δεν είναι αυθεντικό ισλί, παρά μόνο όταν είναι κεντημένο με την αυθεντική τσιμπίδα, ένα πολύ κοντό τσιμπιδάκι που το έφτιαχναν οι σιδεράδες ειδικά για το ισλί και συνήθως είχε τρία δοντάκια. Το τσιμπιδάκι ήταν ένα καλό δώρο που το προσέφεραν στις νοικοκυρές.

Υλικά

Τεμάχια: 70-75

Για το σιρόπι

Διαδικασία

Σιρόπι

  1. Για το σιρόπι των ισλί, βράζουμε όλα τα υλικά για 5 λεπτά (μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα πάρουν βράση), αποσύρουμε, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και το διατηρούμε χλιαρό.
  2. Στον κάδο του μίξερ πάγκου ρίχνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το φτερό, μέχρι να φτιάξουμε μια αφράτη κρέμα.
  3. Ανακατεύουμε το γάλα με τη σόδα (προσεκτικά, γιατί θα αφρίσει) και το ρίχνουμε σταδιακά στο μείγμα για τα ισλί, χτυπώντας με το σύρμα.
  4. Ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σταδιακά και ζυμώνουμε με τον γάντζο, μέχρι να φτιάξουμε ένα ζυμάρι μαλακό αλλά που να μην κολλάει στα χέρια.
  5. Παίρνουμε ένα μπαλάκι ζύμης των ισλί (μεγαλύτερο από ένα μελομακάρονο), το πιέζουμε στην παλάμη μας για να πλατύνει σαν πιατάκι του καφέ, βάζουμε στο κέντρο του 1 κουτ. γλυκού καρύδια και καλύπτουμε με τις άκρες της ζύμης για να σφραγίσουμε τη γέμιση.
  6. Πιέζουμε γύρω γύρω το κομμάτι να αποκτήσει το χαρακτηριστικό τριγωνικό σχήμα και με ένα σουβλί ή πιρούνι χαράζουμε τα ισλί με πυκνές παράλληλες, χιαστί χαρακιές.
  7. Για τα ισλί. προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  8. Αραδιάζουμε τα ισλί σε λαδωμένα μεγάλα ταψιά και τα ψήνουμε (σε δόσεις) για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
  9. Κάθε δόση ισλί που βγάζουμε από τον φούρνο την τακτοποιούμε σε βαθιά πιατέλα και περιχύνουμε όσο είναι καυτά με χλιαρό σιρόπι.
  10. Σερβίρουμε τα ισλί αφού κρυώσουν.

 

Credit

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy