Συνταγή: Ισλί, τα γεμιστά μελομακάρονα της Μικράς Ασίας

Μικρασιάτες από τα παράλια αλλά και τον Πόντο έφεραν αυτά τα απίθανα κεράσματα με τη βουτυράτη ζύμη, τη μοσχοβολιστή γέμιση και την περίτεχνα δουλεμένη επιφάνεια.

Επικαλείται ξανά το βιβλίο του Μακάριου Δρουσιωτη
30′ προετοιμασία
20′ μαγείρεμα
Σύνολο: 50′

Υλικά

Βάρος: 2 κιλά

Ζύμη

Γέμιση

Σιρόπι

Διαδικασία

Για το σιρόπι

  1. Για τα ισλί, τα γεμιστά μελομακάρονα της Μικράς Ασίας ξεκινάμε με το σιρόπι και Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη φλούδα λεμονιού για 2 λεπτά, μετρώντας από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον χυμό, ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Για την ζύμη

  1. Ανακατεύουμε σε βαθύ μπολ όλα τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και μαλακή ζύμη.

Για την γέμιση

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το κουτάλι όλα τα υλικά για τη γέμιση.

Για το ισλί

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
  2. Παίρνουμε με το χέρι μας κομμάτια ζύμης των 25 γρ. περίπου και τα πλάθουμε σε μπαλάκια.
  3. Τα πιέζουμε ελαφρώς να πλατύνουν και βάζουμε στο κέντρο τους από 1 κουτ. γλυκού γέμιση.
  4. Εγκλωβίζουμε τη γέμιση κλείνοντας τη ζύμη και με το χέρι μας τους δίνουμε το χαρακτηριστικό τρίγωνο σχήμα.
  5. Τα τακτοποιούμε στο ταψί με μικρή απόσταση μεταξύ τους και με ένα πιρούνι ή με μια οδοντογλυφίδα χαράσσουμε στην επιφάνειά τους γραμμούλες ζιγκ ζαγκ ή πυκνές χιαστί χαρακιές.
  6. Ψήνουμε για 17-20 λεπτά, μέχρι να σφίξουν και να ροδίσουν.
  7. Ξεφουρνίζουμε και, όπως είναι ζεστά, τα βουτάμε με μια τρυπητή κουτάλα στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε για 1/2 λεπτό.
  8. Τα βγάζουμε και τα τακτοποιούμε όμορφα σε πιατέλα.

 

Credit

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy