20′ προετοιμασία
1:30′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1:50′
(Δείτε τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση συνοπτικά προς το τέλος του άρθρου)
Υλικά
Βάρος: Περίπου 1 kg
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε κρεμμυδάτη σάλτσα ντομάτας, ξεκινάμε χαράσσοντας τις ντομάτες χιαστί στη βάση τους.
- Στη συνέχεια, σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τις ντομάτες για 5 δευτερόλεπτα.
- Τις βγάζουμε και τις βουτάμε σε βαθύ μπολ με παγάκια και παγωμένο νερό για μισό λεπτό.
- Τις ξεφλουδίζουμε, τις κόβουμε σε τέταρτα και αφαιρούμε τα σπόρια τους πάνω από ένα σουρωτήρι με μπολ από κάτω, για να πάρουμε τα ζουμιά τους.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120° C.
- Σε ένα μεγάλο ταψί στρώνουμε τις ντομάτες και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το σκόρδο, το θυμάρι (ολόκληρα τα κλωνάρια) και τα 70 ml ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε για 1 ώρα.
- Στο μεταξύ, σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε νερό να καλύψει τον πάτο και τα 30 ml ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αχνίζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά μέχρι να μαραθεί.
- Έπειτα τον μισό βασιλικό και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το ζουμί που έχει μαζευτεί στο μπολ από τα σπόρια της ντομάτας και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 10-12 λεπτά
- Αποσύρουμε το ταψί από τον φούρνο, αφαιρούμε το θυμάρι και ρίχνουμε όλο το περιεχόμενο του ταψιού στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια.
- Ανακατεύουμε και βράζουμε μέχρι οι ντομάτες να αρχίσουν να λιώνουν. Τελειώνουμε προσθέτοντας λίγο ακόμα φρέσκο βασιλικό στο πιάτο.
Μυστικά
Πώς τη διατηρούμε: Τη διατηρούμε σε αποστειρωμένα βάζα στο ψυγείο και τη χρησιμοποιούμε παντοιοτρόπως: σε μακαρονάδες, πίτσες, μαγειρευτά κρεατικά, αλλά και στα λαδερά μας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην 