Συνταγή: Η επανεφεύρεση της σάλτσας ντομάτας

Ο σεφ Θοδωρής Παπανικολάου μας δείχνει βήμα βήμα πώς φτιάχνει τη δική του έξοχη σάλτσα ντομάτας. Με κρεμμύδια γιαχνιστά, ψήσιμο στον φούρνο, μπόλικο αλάτι και ζάχαρη.

Σκότωσε τη 19χρονη σύντροφό του και παραδόθηκε
20′ προετοιμασία
1:30′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1:50′

(Δείτε τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση συνοπτικά προς το τέλος του άρθρου)

Υλικά

Βάρος: Περίπου 1 kg

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κρεμμυδάτη σάλτσα ντομάτας, ξεκινάμε χαράσσοντας τις ντομάτες χιαστί στη βάση τους.
  2. Στη συνέχεια, σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τις ντομάτες για 5 δευτερόλεπτα.
  3. Τις βγάζουμε και τις βουτάμε σε βαθύ μπολ με παγάκια και παγωμένο νερό για μισό λεπτό.
  4. Τις ξεφλουδίζουμε, τις κόβουμε σε τέταρτα και αφαιρούμε τα σπόρια τους πάνω από ένα σουρωτήρι με μπολ από κάτω, για να πάρουμε τα ζουμιά τους.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120° C.
  6. Σε ένα μεγάλο ταψί στρώνουμε τις ντομάτες και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το σκόρδο, το θυμάρι (ολόκληρα τα κλωνάρια) και τα 70 ml ελαιόλαδο.
  7. Ψήνουμε για 1 ώρα.
  8. Στο μεταξύ, σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε νερό να καλύψει τον πάτο και τα 30 ml ελαιόλαδο.
  9. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αχνίζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά μέχρι να μαραθεί.
  10. Έπειτα τον μισό βασιλικό και ανακατεύουμε.
  11. Προσθέτουμε το ζουμί που έχει μαζευτεί στο μπολ από τα σπόρια της ντομάτας και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 10-12 λεπτά
  12. Αποσύρουμε το ταψί από τον φούρνο, αφαιρούμε το θυμάρι και ρίχνουμε όλο το περιεχόμενο του ταψιού στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια.
  13. Ανακατεύουμε και βράζουμε μέχρι οι ντομάτες να αρχίσουν να λιώνουν. Τελειώνουμε προσθέτοντας λίγο ακόμα φρέσκο βασιλικό στο πιάτο.

Μυστικά

Πώς τη διατηρούμε: Τη διατηρούμε σε αποστειρωμένα βάζα στο ψυγείο και τη χρησιμοποιούμε παντοιοτρόπως: σε μακαρονάδες, πίτσες, μαγειρευτά κρεατικά, αλλά και στα λαδερά μας.

 

Credit

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy