Συνταγή: Hot cross buns – Αγγλικά ψωμάκια με σταφίδες για τη Μεγάλη Παρασκευή

Αυτά τα αγγλικά σταφιδόψωμα με μπαχαρικά τα διακοσμούν με το σήμα του σταυρού και τα προσφέρουν τη Μεγάλη Παρασκευή. Φέρνουν καλή τύχη και τα έχουν σαν φυλακτό.

Δηλώνει έτοιμος να αμφισβητήσει με κάθε νόμιμο μέσο, αποφάσεις που "λήφθηκαν ερήμην του", από το Υπουργικό Συμβούλιο που αφορά την περιοχή της Αγίας Θέκλας
1: προετοιμασία
25′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1:25′

Στην Αγγλία φτιάχνουν τα hot cross buns, μικρά γλυκά σταφιδόψωμα με μπαχαρικά και με έναν σταυρό στην επιφάνεια. Τα ψωμάκια αυτά ζυμώνονται και σερβίρονται τη Μεγάλη Παρασκευή, σηματοδοτώντας τη λήξη της Σαρακοστής. Φτιάχνονται στις περισσότερες χώρες της Κοινοπολιτείας, σε σπίτια και σε φούρνους ή ζαχαροπλαστεία, σε διάφορες παραλλαγές και με διαφορετική γέμιση ή επικάλυψη. Παραδοσιακά, ένα από αυτά το κρεμούσαν από μια κλωστή στην κουζίνα του σπιτικού, για καλή τύχη, και το είχαν για γιατρικό απέναντι σε αρρώστιες ή φυλαχτό για μακρινά θαλασσινά ταξίδια.

Υλικά

Κομμάτια: 27

Για τη ζύμη των hot cross buns

Για το γλάσο

Διαδικασία

Ζύμη hot cross buns

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το χλιαρό νερό με τη μαγιά, το αλάτι, τα αυγά, το μέλι και το λιωμένο βούτυρο.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι, τα μπαχαρικά, τη βανίλια και τις σταφίδες και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή στο μίξερ, με το φτερό. Αν δεν χρησιμοποιήσουμε μίξερ, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε χέρια μας προς το τέλος, ώστε να βεβαιωθούμε ότι έχουμε ενσωματώσει όλο το αλεύρι, αλλά θα τα βρέξουμε πρώτα. Σε αυτή τη φάση, η ζύμη θα είναι πολύ μαλακή, αλλά θα σφίξει μετά, στο ψυγείο.
  3. Σκεπάζουμε πολύ καλά το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες και μετά το βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες.
  4. Όταν είμαστε έτοιμοι να ζυμώσουμε, βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και πασπαλίζουμε την επιφάνειά της με λίγο αλεύρι. Κόβουμε κομμάτια ζύμης των 100 γρ. και τα πλάθουμε γρήγορα σε μπαλάκια. Φροντίζουμε να τα κρατάμε σκεπασμένα με μεμβράνη ή νωπή πετσέτα για να μην στεγνώσουν. Συνολικά θα βγουν περίπου 27 μπαλάκια ζύμης.
  5. Τα τοποθετούμε σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί αφήνοντας απόσταση ανάμεσά τους. Τα σκεπάζουμε χαλαρά με μεμβράνη. Αφήνουμε να ξεκουραστούν σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα και τοποθετούμε τη σχάρα του φούρνου στη μεσαία θέση.
  7. Αλείφουμε τα ψωμάκια με τον αραιωμένο κρόκο και ψήνουμε κάθε λαμαρίνα για περίπου 25 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο καφετί χρώμα.
  8. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.

Γλάσο

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τυρί κρέμα με το βούτυρο, την άχνη και το μέλι.
  2. Βάζουμε το γλάσο σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρογγυλή, φαρδιά μύτη (χωρίς δοντάκια) και σχηματίζουμε πάνω στα buns το σχήμα του σταυρού.

Μυστικά

Από τη στιγμή που θα βάλουμε τη ζύμη στο ψυγείο, μπορούμε να την αφήσουμε από 3 ώρες μέχρι και 5 μέρες. Επομένως, αν θέλουμε να προετοιμαστούμε εγκαίρως και να μην ζυμώνουμε τελευταία στιγμή, κάνουμε τα κουμάντα μας και την ετοιμάζουμε μέρες πριν.

 

Credit

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy