Συνταγή: Γλυκό κουταλιού παμπιλόνι

Σας προτείνουμε το ανδριώτικο γλυκό του κουταλιού παμπιλόνι για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας.

Πώς τον ξεγέλασαν και τσέπωσαν πέραν των €67,000
1:30′ προετοιμασία
μαγείρεμα
Σύνολο: 1:30′

Το παμπιλόνι το συναντάμε μόνο στην Άνδρο. Είναι ένα εσπεριδοειδές μεγάλο σαν κεφάλι, που μαζεύεται από τα δέντρα μισογινωμένο από τα τέλη του καλοκαιριού μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου. Δεν τρώγεται ωμό και το κάνουν μόνο γλυκό.

Υλικά

Τεμάχια: για περίπου 8 βάζα του κιλού

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε γλυκό του κουταλιού παμπιλόνι, αρχικά αφαιρούμε τη φλούδα από τα παμπιλόνια, ξύνοντάς τα με τον τρίφτη, όχι εντελώς, αλλά μέχρι να φαίνεται αρκετό άσπρο και να φύγει η πικράδα.
  2. Κόβουμε τα παμπιλόνια σε 10 κομμάτια και το κάθε κομμάτι το κόβουμε σε μικρότερα, σε μέγεθος περίπου 3 εκ.
  3. Βάζουμε τα κομμάτια να βράσουν σε άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Τα αφήνουμε να κρυώνουν μέσα στο βραστό νερό, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε μέσα σε φρέσκο, κρύο νερό, που το αλλάζουμε 2-3 φορές ή και περισσότερες μέχρι να ξεπικρίσουν. Το καταλαβαίνουμε δοκιμάζοντάς τα και λαμβάνοντας υπόψη ότι θα πρέπει να κρατήσουν λίγη από την πικράδα τους.
  5. Ύστερα τα στραγγίζουμε καλά και για αρκετή ώρα, γιατί κρατάνε νερό.
  6. Βάζουμε τη ζάχαρη με το μετρημένο νερό να πάρουν μία βράση και φτιάχνουμε ένα βαρύ σιρόπι στους 110°C. Θα πρέπει όταν παίρνουμε 1 κουταλίτσα σιρόπι και την αδειάζουμε, να στέκεται η τελευταία σταγόνα στην άκρη του κουταλιού.
  7. Προς το τέλος ρίχνουμε και τον χυμό από τα 2 λεμόνια.
  8. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
  9. Ρίχνουμε μέσα τα παμπιλόνια και στη συνέχεια τα βάζουμε να πάρουν μία-δύο βράσεις, μέχρι να δέσει το γλυκό και να φτάσει περίπου στους 110°C.
  10. Μεταφέρουμε, το γλυκό κουταλιού παμπιλόνι, σε καυτό και δεν το κλείνουμε παρά μόνο όταν κρυώσει.

 

Credit

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy