Συνταγή: Γιορτινό χοιρινό καρέ στην άλμη με ζεστό τσάτνεϊ

Η νοστιμιά σε όλο της το μεγαλείο! Αυτή η συνταγή μας κάνει να σκεφτόμαστε γιορτές, μαζώξεις και τραπεζώματα με φίλους και συγγενείς.

Συνολικά έχουν εντοπιστεί τέσσερα τεμάχια του αγαλματιδίου
45′ προετοιμασία
2: μαγείρεμα
Σύνολο: 2:45′

Υλικά

Μερίδες: 8

Για το καρέ

Για την άλμη

Για το τσάτνεϊ

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε χοιρινό καρέ στην άλμη με ζεστό τσάτνεϊ, ξεκινάμε από την προηγούμενη μέρα και ετοιμάζουμε την άλμη.
  2. Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσουν να κοχλάζουν.
  3. Αποσύρουμε και προσθέτουμε 3 λίτρα κρύο νερό.
  4. Βυθίζουμε το καρέ (τα γυμνά κόκαλα ας εξέχουν) και μαρινάρουμε για 24 ώρες στο ψυγείο.
  5. Την επόμενη μέρα βγάζουμε το καρέ από το ψυγείο, το σκουπίζουμε καλά και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  7. Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί.
  8. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το καρέ, με τις άκρες των οστών να εξέχουν, όσο γίνεται από όλες τις πλευρές, μέχρι να ροδίσει.
  9. Το τακτοποιούμε σε ταψί και τυλίγουμε με κομμάτια αλουμινόχαρτου όλα τα γυμνά οστά.
  10. Ψήνουμε για 1-1½ ώρα.
  11. Για ασφαλές αποτέλεσμα, ελέγχουμε με θερμόμετρο, το οποίο βυθίζουμε στο πιο χοντρό σημείο του. Είναι έτοιμο όταν το θερμόμετρο δείξει 65°C.
  12. Το μεταφέρουμε σε μεγάλη πιατέλα, αφαιρούμε τα αλουμινόχαρτα και ξεχωρίζουμε τις μπριζόλες με καλό μαχαίρι.

Τσάτνεϊ

  1. Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε όλα τα υλικά για 10-12 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα δεμένο, με σύσταση μαρμελάδας.
  2. Αλατοπιπερώνουμε και αδειάζουμε σε μπολ.

Μυστικά

Το καρέ είναι μπριζόλες από τα πλευρά του χοιρινού σε ενιαίο κομμάτι. Στη γαλλική κοπή, που προτείνει ο σεφ, ο κρεοπώλης καθαρίζει και «γυμνώνει» τα οστά που εξέχουν.

 

Credit

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy