Συνταγή: Gingerbread cookies

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή» κυκλοφορεί το βιβλίο «Τα γλυκά των Χριστουγέννων» με 50 μοναδικές συνταγές από όλο τον κόσμο. Εδώ, σας δίνουμε μία πρώτη γεύση...

Επικαλείται ξανά το βιβλίο του Μακάριου Δρουσιωτη
30′ προετοιμασία
20′ μαγείρεμα
Σύνολο: 50′

Το τζιντζερμπρεντ ήταν μια δημοφιλής απόλαυση τον Μεσαίωνα, στα ευρωπαϊκά φεστιβάλ και εκθέσεις, ενώ υπήρχαν ακόμη και εκδηλώσεις αφιερωμένες αποκλειστικά σε αυτό. Αρχικά, ο όρος «τζίντζερμπρεντ» αναφερόταν στο ζαχαρωμένο τζίντζερ και αργότερα περιέγραφε ένα γλύκισμα φτιαγμένο με μέλι και μπαχαρικά. Όπως υποστηρίζεται, στην Ευρώπη το έφερε το 992 μ.Χ. ο Αρμένιος μοναχός Γρηγόριος της Νικόπολης, ο οποίος έζησε στο Bondaroy στη βόρεια-κεντρική Γαλλία, κοντά στην πόλη Pithiviers, για επτά χρόνια μέχρι τον θάνατό του κι εκεί δίδαξε στους Γάλλους την τέχνη του τζίντζερμπρεντ. Από τον 13ο αιώνα, ένα είδος τζίντζερμπρεντ παρασκευαζόταν στο Toruń, τότε πολιτεία του Τευτονικού Τάγματος (τώρα Πολωνία), και μεταφέρθηκε στη Σουηδία από Γερμανούς μετανάστες. Οι Σουηδές καλόγριες το 1444 έψηναν τζίντζερμπρεντ για να αντιμετωπίσουν τη δυσπεψία, ενώ και στην Αγγλία το τζίντζερμπρεντ θεωρή- θηκε, επίσης, ότι είχε φαρμακευτικές ιδιότητες, καθώς ο John Baret, συγγραφέας του 16ου αιώνα, το περιέγραψε ως «ένα είδος κέικ ή πάστας που φτιάχνεται για να ανακουφίζει το στομάχι». Τον 17ο αιώνα ξέρουμε ότι μπισκότα τζίντζερμπρεντ πωλούνταν στην Αγγλία σε μοναστήρια, φαρμακεία και σε υπαίθριες αγορές, ενώ έγιναν ευρέως διαθέσιμα τον 18ο αιώνα. Το ανθρωπόμορφο σχήμα τους αποδόθηκε αρχικά στη βασίλισσα Ελισάβετ Α ́, η οποία τα σέρβιρε σε ξένους αξιωματούχους.

Υλικά

Βάρος: για περίπου 800 γρ.

Για τα μπισκότα

Για το γλάσο

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα gingerbread cookies, ξεκινάμε χτυπώντας στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τα δύο είδη ζάχαρης μέχρι το μείγμα να αφρατέψει.
  2. Προσθέτουμε το αυγό και σταδιακά όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι, συνεχίζοντας το χτύπημα.
  3. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει μια ομοιογενής ζύμη.
  4. Τοποθετούμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο πάχους 1,5 εκ. Τη μεταφέρουμε στο ψυγείο για 4 ώρες περίπου, να παγώσει.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C και στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
  6. Κόβουμε τη ζύμη με κουπάτ της επιλογής μας (ανθρωπάκια, αστέρια, καρδιές, χριστουγεννιάτικα σχέδια κ.ά.) και τα τακτοποιούμε στο ταψί.
  7. Ψήνουμε για περίπου 18-20 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.

Γλάσο

  1. Χτυπάμε με το σύρμα όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  2. Βάζουμε το γλάσο σε μια σακούλα κορνέ με λεπτή μύτη και διακοσμούμε τα μπισκότα. Αν δεν έχουμε τόσο λεπτό κορνέ, απλώνουμε το γλάσο στην επιφάνεια των μπισκότων με ένα κουτάλι.
  3. Αφήνουμε για 1 ώρα να στεγνώσουν και σερβίρουμε.

 

Credit

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy