45′ προετοιμασία
35′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1:20′
Υλικά
Μερίδες: 4
Για το αυγολέμονο γιαουρτιού
Διαδικασία
Ανθοί
- Για να φτιάξουμε γεμιστούς κολοκυθοανθούς, με μυρωδάτο αυγολέμονο γιαουρτιού, αρχικά ζεσταίνουμε, σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, 40 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Στη συνέχεια, σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, το καρότο, το σκόρδο, τα κολοκυθάκια, την καυτερή πιπερίτσα και τη μαραθόριζα για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι απλώς να μαραθούν.
- Αλατοπιπερώνουμε.
- Ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιών και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το πλιγούρι, ανακατεύουμε μερικές φορές μέχρι να γυαλίσει και τραβάμε από τη φωτιά.
- Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς.
- Προσθέτουμε τα φύλλα μαϊντανού, άνηθου, δυόσμου, βασιλικού και μαντζουράνας.
- Αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς και ανακατεύουμε καλά.
- Ανοίγουμε προσεκτικά τους ανθούς για να μη σπάσουν και αφαιρούμε τους στήμονες που μοιάζουν με κοκκινωπό αστερία στη βάση του εσωτερικού κάθε ανθού.
- Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε προσεκτικά τους ανθούς με το μείγμα της γέμισης, φτάνοντας μέχρι τη μέση.
- Στρίβουμε τις μακριές και μυτερές άκρες κάθε ανθού σαν πουγκί.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σκορπίζουμε τα κοτσάνια μαϊντανού και άνηθου στον πάτο μιας μικρής γάστρας.
- Έπειτα, πάνω τους απλώνουμε τις φέτες ξερού κρεμμυδιού, το θυμάρι και τις δάφνες.
- Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Τακτοποιούμε στη γάστρα τους ανθούς, με το στριμμένο άνοιγμα προς τα κάτω και το μέρος του κοτσανιού προς τα πάνω, φροντίζοντας να είναι κολλητά ο ένας με τον άλλο, για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο.
- Περιχύνουμε προσεκτικά με τον ζωμό λαχανικών.
- Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
- Ξεσκεπάζουμε το σκεύος και ψήνουμε για άλλα 5-6 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε και, ανασηκώνοντας προσεκτικά τη γάστρα, αδειάζουμε τον καυτό ζωμό της σε ένα μπολ.
Αυγολέμονο γιαουρτιού
- Σε άλλο, μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια μέχρι να γίνουν αφράτη μαρέγκα.
- Προσθέτουμε τους κρόκους, χτυπώντας απαλά, το γιαούρτι και σταδιακά τον χυμό των λεμονιών.
- Χτυπάμε για άλλα 2-3 λεπτά.
- Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, προσθέτουμε σταδιακά και σε αργή ροή τον ζεστό ζωμό της γάστρας, μέχρι να ζεσταθεί καλά το μείγμα αυγών.
- Προσθέτουμε τη λουίζα και ανακατεύουμε.
- Αδειάζουμε τη ζεστή σάλτσα στη γάστρα με τους ανθούς.
- Σείουμε το σκεύος για λίγο μέχρι η σάλτσα να απλωθεί ομοιόμορφα παντού.
- Μοιράζουμε τους ανθούς σε πιάτα και με κουτάλα περιχύνουμε με το ζεστό αυγολέμονο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην 