Συνταγή: Γαύρος φρικασέ με μαρούλια

Τούτη η παλιά μικρασιάτικη συνταγή για γαύρο φρικασέ με μαρούλια έρχεται από την Αρτάκη της Κυζίκου, που έχει μια μεγάλη συλλογή από γαυρομαγειρέματα.

Εγκαινιάστηκαν σήμερα σειρά έργων από τον Πρόεδρο
40′ προετοιμασία
30′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1:10′

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είναι ένα εξαιρετικά νόστιμο πιάτο με λίγο και πυκνό ζουμάκι. Το βασικό είναι να μην το ανακατέψουμε, καθώς τα υλικά μπαίνουν στο πλακί, δηλαδή στον ταβά, τη φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, τακτοποιημένα σε στρώσεις, αλλά να σείουμε προσεκτικά το σκεύος. Ο μεγαλύτερος σε μέγεθος γαύρος είναι προτιμότερο να φιλεταριστεί. Αν ο γαύρος που θα επιλέξουμε είναι σχετικά μικρός μπορούμε αν θέλουμε να τον μαγειρέψουμε μαζί με την ραχοκοκαλιά, καθαρισμένο βέβαια από εντόσθια και κεφάλι.

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για τον γαύρο φρικασέ με μαρούλια σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 7-8 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  2. Προσθέτουμε τα μαρούλια και λίγο αλάτι και τα αφήνουμε να αχνίσουν για 5-6 λεπτά, μέχρι να πέσει ο όγκος τους και να μαλακώσουν λίγο, ανακατεύοντας απαλά.
  3. Ρίχνουμε τον άνηθο και ανακατεύουμε.
  4. Στρώνουμε καλά τις πρασινάδες στο σκεύος, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 10 λεπτά.
  5. Απλώνουμε πάνω τους τον γαύρο σε μονή στρώση και μαγειρεύουμε για άλλα 5 – 7 λεπτά, μέχρι να ψηθεί και ο γαύρος.
  6. Δεν προσθέτουμε νερό, το φαγητό μαγειρεύεται στα υγρά που βγάζουν τα υλικά.
  7. Στο διάστημα αυτό απλώς σείουμε πότε πότε την κατσαρόλα, για να μοιραστούν τα λιγοστά υγρά που θα βγάλουν τα υλικά, χωρίς να ανακατέψουμε.
  8. Σερβίρουμε με φρέσκο ψωμί.

 

Credit

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy