Συνταγή: Γαρίδες στον ταβά

Μία παραδοσιακή σμυρναίικη συνταγή που σερβίρεται συνήθως ως πρώτο πιάτο, γιατί σε ένα σμυρναίικο τραπέζι ακολουθούν πολλά και χορταστικά εδέσματα.

Όχημα τυλίχθηκε στις φλόγες αφού ανατράπηκε – Τρείς στο νοσοκομείο
20′ προετοιμασία
15′ μαγείρεμα
Σύνολο: 35′

Λίγο λάδι, λίγο κρασί, αλεύρι διαλυμένο σε νερό και αλατοπίπερο: έτσι, με λίγες λέξεις περιγράφεται η συνταγή στο βιβλίο «Το τετράδιο της Ερατώς». Η σεφ Νένα Ισμυρνόγλου, στη δική της θαυμάσια εκδοχή, προσθέτει σκόρδο, λεμόνι και μυρωδικά. Υπολογίζουμε από 2 γαρίδες το άτομο, γιατί ακολουθούν πολλά και χορταστικά εδέσματα.

Υλικά

Μερίδες: 8

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξετε τις γαρίδες στον ταβά ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά το μισό λάδι και σοτάρουμε το σκόρδο για 1/2 λεπτό, ίσα να αρωματίσει το λάδι. Το αφαιρούμε.
  2. Ρίχνουμε τις γαρίδες σε δύο δόσεις και τις σοτάρουμε για 1/2 λεπτό από κάθε πλευρά, ίσα να αλλάξουν χρώμα. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις μαζεύουμε όλες σε ένα μπολ.
  3. Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι μαζί με το αλευρόνερο, το κρασί, το δεντρολίβανο και αλατοπίπερο, και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας με το σύρμα, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  4. Ξαναβάζουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα τις γαρίδες με το ζουμί που θα έχουν βγάλει στο μπολ, τα μυρώνια και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμα, μέχρι να γίνουν οι γαρίδες. Τραβάμε από τη φωτιά, σκορπίζουμε το ξύσμα και τακτοποιούμε τις γαρίδες σε πιατέλα με τη σάλτσα τους.
  5. Στολίζουμε με τις φέτες λεμονιού και σερβίρουμε τις γαρίδες στον ταβά.

 

Credit

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy