Συνταγή: Γαρίδες πανέ σερβιρισμένες με σάλτσα ταρτάρ

Χριστούγεννα στην παλιά Αθήνα, και μάλιστα στο ιστορικότερο ξενοδοχείο της, τη Μεγάλη Βρεταννία. Ο Αστέριος Κουστούδης, ετοίμασε τις πιο φίνες και τραγανές γαρίδες, που εμπνεύστηκε από χειρόγραφο μενού του 1912 (!) Ο Χριστουγεννιάτικος Γαστρονόμος κυκλοφορεί την Κυριακή 11/12 με την Καθημερινή.

Συνολικά έχουν εντοπιστεί τέσσερα τεμάχια του αγαλματιδίου
20′ προετοιμασία
μαγείρεμα
Σύνολο: 20′

Οι και γενικώς τα μεγαλόσχημα θαλασσινά ήταν απαραίτητοι στα πλούσια αστικά μενού της εποχής και δεν έλειπαν από τα μενού της «Μεγ. Βρεταννίας». Στα αρχεία βρήκαμε πολλούς, μα πολλούς αστακούς με όλες τις σάλτσες και παραλλαγές. Ο σεφ προτίμησε να ετοιμάσει αυτές τις υπέροχες , που είναι εξαιρετικά εντυπωσιακές και νόστιμες και κατά τι οικονομικότερες του αστακού. Η ιδέα είναι μια χρυσαφένια τραγανή κρούστα να περιβάλλει τις γαρίδες, ώστε με μεγάλη άνεση να μπορούμε να τις βουτήξουμε στην κλασική σος ταρτάρ με τη μαγιονέζα και τις ψιλοκομμένες πίκλες. Εξαιρετικές τόσο για πρώτο πιάτο όσο και για έναν γιορτινό μπουφέ.

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τις γαρίδες

Για τη σάλτσα ταρτάρ

Διαδικασία

Σάλτσα ταρτάρ

  1. Για να φτιάξουμε γαρίδες πανέ σερβιρισμένες με σάλτσα ταρτάρ, αρχικά ανακατεύουμε καλά τη μαγιονέζα, την κάππαρη, το κρεμμυδάκι, τον μα ϊντανό, τη μουστάρδα και αλατοπίπερο μέχρι να φτιάξουμε μια ομοιογενή σάλτσα.
  2. Τη δοκιμάζουμε και, αν θέλουμε περισσότερη ένταση στη γεύση, προσθέτουμε ελάχιστο χυμό λεμονιού ή ξίδι.

Γαρίδες

  1. Αλατοπιπερώνουμε τις γαρίδες και τις πασπαλίζουμε με το ξύσμα, πιέζοντάς το να κολλήσει στον κορμό τους.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι.
  3. Σε ένα δεύτερο το αυγό.
  4. Σε ένα άλλο τρίτο μπολ την τριμμένη φρυγανιά.
  5. Περνάμε τις γαρίδες πρώτα από το αλεύρι, μετά από το αυγό και τέλος από τη φρυγανιά, πιέζοντας για να κολλήσει καλά στο σώμα τους, και επαναλαμβάνουμε, κάνουμε δηλαδή διπλό πανάρισμα.
  6. Με λίγο χαρτί κουζίνας καθαρίζουμε από τα υλικά παναρίσματος τα κεφάλια και τις ουρές.
  7. Τις αραδιάζουμε σε ταψάκι και τις βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.
  8. Βάζουμε να ζεσταθεί άφθονο ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά μέχρι η θερμοκρασία του να φτάσει τους 160°C (μετράμε με θερμόμετρο μαγειρικής).
  9. Τηγανίζουμε τις γαρίδες σε δόσεις, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
  10. Τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε τις γαρίδες πανέ με τη σάλτσα ταρτάρ.

 

Credit

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy