Συνταγή: Γαλατοπιτάκια τηγανητά με γλυκό κουταλιού φράουλα

«Ένα γλυκό που δεν έλειπε ποτέ το Πάσχα από το πελοποννησιακό τραπέζι ήταν η γαλατόπιτα», θυμάται ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος.

Δηλώνει έτοιμος να αμφισβητήσει με κάθε νόμιμο μέσο, αποφάσεις που "λήφθηκαν ερήμην του", από το Υπουργικό Συμβούλιο που αφορά την περιοχή της Αγίας Θέκλας
1:30′ προετοιμασία
1: μαγείρεμα
Σύνολο: 2:30′

«Η μάνα μου το έκανε με γάλα από τις κατσίκες, το οποίο παστερίωνε πρώτα. Έβαζε μέσα σκόνη βανίλια και λίγη κανέλα και χλωρό χειροποίητο τυρί. Είναι μια παραλλαγή που την κάνουν στο χωριό μου. Εγώ εμπνεύστηκα από αυτή την ανάμνηση και έκανα τη γαλατόπιτα σε μικρά τηγανητά τρίγωνα, τα οποία συνοδεύω με γλυκό φράουλα από φρούτα της περιοχής», θυμάται ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος.

Υλικά

Κομμάτια: 45

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Για να φτιάξουμε γαλατοπιτάκια τηγανητά με γλυκό κουταλιού φράουλα, βάζουμε το γάλα σε μέτρια κατσαρόλα και το αφήνουμε να ζεσταθεί λίγο σε μέτρια φωτιά, χωρίς να αχνίσει και να κάψει.
  2. Ρίχνουμε σταδιακά και με τη σειρά τα αυγά (χτυπώντας έντονα με το σύρμα για να μην καούν και σφίξουν), το σιμιγδάλι και το αλεύρι πασπαλιστά, τις βανιλίνες, τη ζάχαρη και το βούτυρο.
  3. Ανακατεύουμε καλά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι η κρέμα να αρχίσει να δένει.
  4. Τραβάμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ανθότυρο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στην κρέμα.

Πιτάκια

  1. Σε καθαρή και στεγνή επιφάνεια απλώνουμε όλα μαζί τα φύλλα της συσκευασίας, το ένα πάνω στο άλλο (είναι συνήθως 11-12).
  2. Με κοφτερό μαχαίρι χωρίς δόντια τα κόβουμε όλα μαζί, κατά μήκος της μακριάς πλευράς, σε λωρίδες πλάτους 5 εκ.
  3. Ξεχωρίζουμε τις λωρίδες μία μία. Παίρνουμε μία λωρίδα (σκεπάζουμε τις υπόλοιπες με μια πετσέτα για να μην ξεραθούν), την αλείφουμε με βούτυρο και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα.
  4. Στη μία στενή της άκρη βάζουμε 1 κουτ. σούπας γέμιση και διπλώνουμε τη λωρίδα τριγωνικά μέχρι το τέλος της, φτιάχνοντας έτσι ένα τριγωνικό πιτάκι. Βρέχουμε την άκρη του φύλλου και την κολλάμε στο πιτάκι.
  5. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα (βγαίνουν περίπου 45 πιτάκια).
  6. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε ηλιέλαιο τόσο ώστε η στάθμη του να φτάσει πάνω από τη μέση.
  7. Το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και μόλις κάψει ρίχνουμε τα πιτάκια σε δόσεις των 3 κομματιών και τα τηγανίζουμε για περίπου 4 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
  8. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
  9. Τα πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα και τα σερβίρουμε ζεστά ή χλιαρά, συνοδεύοντας με το γλυκό κουταλιού φράουλα.

Μυστικά

Γλυκό κουταλιού φράουλα:
Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύουμε 800 γρ. ζάχαρη και 1 κιλό φράουλες, καθαρισμένες, κομμένες στη μέση ή στα τέσσερα, αν είναι μεγάλες. Αφήνουμε στην άκρη για 4 ώρες, έτσι ώστε τα φρούτα να βγάλουν τα υγρά τους. Αδειάζουμε το όλον σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε 200 ml νερό και τα σποράκια από 1 λοβό βανίλιας (τον χαράσσουμε κατά μήκος στη μέση και με ένα μαχαιράκι ξύνουμε και παίρνουμε τα σποράκια). Σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι οι φράουλες να αρχίσουν να μαλακώνουν. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, στραγγίζοντας καλά, και τις μεταφέρουμε σε μπολ. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον χυμό από 1 λεμόνι και συνεχίζουμε τον βρασμό του σιροπιού για τουλάχιστον 10 λεπτά, μέχρι να δέσει. Τέλος, ξαναρίχνουμε τις φράουλες μέσα στο σιρόπι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε. Μοιράζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και φυλάσσουμε σε μέρος δροσερό.

 

Credit

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy