Last updated:
1: προετοιμασία
20′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1:20′
Υλικά
Μερίδες: για ταψί 32-34 εκ.
Για τη γαλατόπιτα
Για τη σάλτσα
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για τη γαλατόπιτα ζάρκη με αιγοπρόβειο γάλα και σάλτσα από μέλι, κρασί και δαμάσκηνα ξεκινάμε και Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 200°C.
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε ελαφρά τα αυγά με σύρμα χειρός.
- Προσθέτουμε το γάλα, χτυπάμε για λίγο και έπειτα ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαστίχα (αν τη βάλουμε).
- Χτυπάμε για άλλο 1 λεπτό και αδειάζουμε το μείγμα σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
- Τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι ίσα να αρχίσει να πήζει το μείγμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Σε ένα ταψί διαμέτρου 32-34 εκ. βάζουμε το βούτυρο και το τοποθετούμε στο μάτι του γκαζιού ή μέσα στον φούρνο, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να κάψει το σκεύος.
- Όπως είναι ζεστό, αδειάζουμε μέσα το μείγμα της γαλατόπιτας (θα πρέπει να μην ξεπερνά σε ύψος το 1-1,5 εκ.).
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει αρκετά η επιφάνεια.
- Προσοχή, δεν ψήνουμε παραπάνω γιατί θα πήξει και θα στεγνώσει πολύ η γαλατόπιτα, ενώ εμείς θέλουμε να μείνει μαλακή και κρεμώδης.
- Τη βγάζουμε, την αφήνουμε να κρυώσει και τη διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
Για τη σάλτσα
- Βράζουμε το κρασί για 10 λεπτά (από όταν ξεκινήσει ο βρασμός).
- Προσθέτουμε το μέλι, ξαφρίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να καθαρίσει η επιφάνεια από τον αφρό και έπειτα ρίχνουμε και τα δαμάσκηνα και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά.
- Σουρώνουμε το σιρόπι και κρατάμε τα δαμά- σκηνα στην άκρη, για το σερβίρισμα (μπορούμε να τα περάσουμε σε ξύλινα καλαμάκια και να τα ψήσουμε στα κάρβουνα ή στο γκριλ του φούρνου).
- Αν το σιρόπι είναι ακόμα πολύ υδαρές, το ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να συμπυκνωθεί κι άλλο.
- Αφήνουμε να κρυώσει.
Για το σερβίρισμα
- Σερβίρουμε τη γαλατόπιτα πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
- Συνοδεύουμε τη γαλατόπιτα με τα δαμάσκηνα και τη σάλτσα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην 