Συνταγή: Γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς

Η παλιά, κλασική συνταγή του γαλακτομπούρεκου, χωρίς παρεμβάσεις και πειραματισμούς, όπως την ετοίμαζαν οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας. Δείτε περισσότερες εύκολες και νόστιμες συνταγές στο ανοιξιάτικο Ζάχαρη & Αλεύρι που μόλις κυκλοφόρησε.

Δηλώνει έτοιμος να αμφισβητήσει με κάθε νόμιμο μέσο, αποφάσεις που "λήφθηκαν ερήμην του", από το Υπουργικό Συμβούλιο που αφορά την περιοχή της Αγίας Θέκλας
45′ προετοιμασία
1:15′ μαγείρεμα
Σύνολο: 2:

Πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε δημιουργική ή τολμηρή παραλλαγή, καλό είναι να ξέρουμε την παραδοσιακή!

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 25 Χ 35 εκ.,10-12 κομμάτια

Κρέμα

Σιρόπι

Διαδικασία

Σιρόπι

  1. Για να φτιάξουμε το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς, ξεκινάμε με το σιρόπι.
  2. Βράζουμε τα δύο υλικά για 4 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από όταν ξεκινήσει ο βρασμός. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Κρέμα

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο και τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά.
  2. Αφήνουμε να πάρουν βράση, μετριάζουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα.
  3. Την αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
  4. Σκεπάζουμε την κρέμα με διάφανη μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μη σχηματιστεί κρούστα, και την αφήνουμε να κρυώσει αρκετά.

Συναρμολόγηση

  1. Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις 25 x 35 εκ. και στρώνουμε στο εσωτερικό του τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα ένα και αφήνοντας τις άκρες τους να εξέχουν από διαφορετική μεριά του ταψιού κάθε φορά.
  2. Αδειάζουμε την κρέμα, την απλώνουμε ομοιόμορφα και διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων. Τις βουτυρώνουμε.
  3. Στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα ένα. Διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων και με μια ίσια σπάτουλα τις σπρώχνουμε απαλά, να περάσουν μέσα από τα τοιχώματα του ταψιού.
  4. Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.
  5. Βγάζουμε από τον φούρνο και σιροπιάζουμε το καυτό γαλακτομπούρεκο με το κρύο σιρόπι, ρίχνοντάς το λίγο λίγο.
  6. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς ή, αν θέλουμε, το σερβίρουμε χλιαρό.

 

Credit

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy