Συνταγή: Γαλακτομπούρεκο με σοκολάτα

Μια πολύ δημοφιλής παραλλαγή του κλασικού γαλακτομπούρεκου είναι αυτό με σοκολατένια κρέμα. Δοκιμάστε το και δεν θα χάσετε!

Δηλώνει έτοιμος να αμφισβητήσει με κάθε νόμιμο μέσο, αποφάσεις που "λήφθηκαν ερήμην του", από το Υπουργικό Συμβούλιο που αφορά την περιοχή της Αγίας Θέκλας
45′ προετοιμασία
1: μαγείρεμα
Σύνολο: 1:45′

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ(Σκεύη από τα Equip Hotel Μον.ΕΠΕ)

Υλικά

Κομμάτια: 10-12

Κρέμα κακάο

Σιρόπι

Διαδικασία

Σιρόπι

  1. Για να ετοιμάσουμε το γαλακτομπούρεκο με σοκολάτα ξεκινάμε και βάζουμε όλα τα υλικά του σιροπιού σε ένα κατσαρολάκι, ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
  2. Μόλις βράσει το σιρόπι, μετράμε 4 λεπτά και το αποσύρουμε.
  3. Αφήνουμε να κρυώσει.

Κρέμα κακάο

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη μισή ζάχαρη και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την υπόλοιπη ζάχαρη με το σιμιγδάλι, το κακάο, τα αυγά και τους κρόκους.
  3. Λίγο πριν πάρει βράση το γάλα, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε.
  4. Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα στη φωτιά.
  5. Μόλις δέσει η κρέμα, την κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  6. Προσθέτουμε τα 40 γρ. βούτυρο και ανακατεύουμε.
  7. Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια, για να μη σχηματιστεί κρούστα, και αφήνουμε κατά μέρος.

Συναρμολόγηση

  1. Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις 35 x 25 εκ. και στρώνουμε στο εσωτερικό του τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα ένα και αφήνοντας τις άκρες τους να εξέχουν από διαφορετική μεριά του ταψιού κάθε φορά.
  2. Αδειάζουμε την κρέμα, την απλώνουμε ομοιόμορφα και διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων.
  3. Τις βουτυρώνουμε κι αυτές.
  4. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα ένα.
  5. Ψαλιδίζουμε λίγο τις άκρες τους ώστε να μην εξέχουν πάρα πολύ και τις περνάμε ανάμεσα στο γλυκό και στα τοιχώματα του ταψιού, χρησιμοποιώντας βοηθητικά μια ίσια σπάτουλα.
  6. Ραντίζουμε την επιφάνεια του γαλακτομπούρεκου με όσο λιωμένο βούτυρο έχει απομείνει.
  7. Ραντίζουμε και με λίγο νερό, για να μην ανασηκωθούν τα φύλλα στο ψήσιμο, και χαράσσουμε σε κομμάτια.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 1 ώρα τουλάχιστον, έως ότου ροδίσουν τα φύλλα.
  9. Βγάζουμε από τον φούρνο και σιροπιάζουμε το καυτό γαλακτομπούρεκο με το κρύο σιρόπι, ρίχνοντάς το λίγο λίγο με μια κουτάλα.
  10. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει, αλλά, αν θέλουμε, το σερβίρουμε σχετικά ζεστό.

 

Credit

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy