Συνταγή: Φασόλια κοκκινιστά με μυρωδικά από την Τοσκάνη

Θυμίζει κάπως τη δική μας φασολάδα, σε πιο απλό, πιο καλοκαιρινό πιάτο, με δεμένη σάλτσα και όχι σουπέ που συνοδεύει συνήθως κρέας..

προετοιμασία
1:10′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1:10′

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα φασόλια all’uccelletto (Fagioli all’uccelletto) είναι ένα χορτοφαγικό πιάτο που συνοδεύει συνήθως κρέας, τυπικό στην περιοχή της Τοσκάνης. «Uccelletto» σημαίνει «μικρό πουλάκι» και η προέλευση του ονόματος δεν είναι ξεκάθαρη, αν και ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορεί να σχετίζεται με τη χρήση μυρωδικών όπως το φασκόμηλο και το δεντρολίβανο, που στην παράδοση της Τοσκάνης χρησιμοποιούνται επίσης σε συνταγές με κυνήγι, όπως μικρά πουλιά. Η Δωροθέα το σερβίρει με φρυγανισμένο ψωμί, καρυκευμένο με λίγο σκόρδο και λάδι, ως ορεκτικό. Θυμίζει κάπως τη δική μας φασολάδα, αλλά είναι πιο απλό, πιο καλοκαιρινό πιάτο, με μια δεμένη σάλτσα και όχι σουπέ, και η προσθήκη του φασκόμηλου κάνει τη γεύση του πολύ ξεχωριστή. Τα φασόλια cannellini θεωρούνται ιδανικά γι’ αυτή τη συνταγή κι επίσης σε κάποιες περιοχές της Ίταλίας το φτιάχνουν και με φασόλια borlotti, monachini ή schiaccioni. Ίταλικά φασόλια, κυρίως κανελίνι και μπορλότι, βρίσκουμε σε ντελί και καλά παντοπωλεία, αλλά, αν δεν βρούμε, η εξαίσια ελληνική εναλλακτική τους είναι τα φασόλια βανίλιες Φενεού ΠΟΠ ή άλλα ψιλά φασόλια της χώρας μας.

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα φασόλια κοκκινιστά με μυρωδικά, στραγγίζουμε τα φασόλια που τα μουλιάζουμε αποβραδίς και τα βράζουμε με μπόλικο νερό, σε μέτρια φωτιά για 35-40 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν. Ξαφρίζουμε για όσο χρειάζεται.
  2. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε κατά μέρος 100 ml από το νερό όπου τα βράσαμε.
  3. Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το σκόρδο, το φασκόμηλο και το δεντρολίβανο για 1-2 λεπτά, μέχρι να σκορπίσουν το άρωμά τους.
  4. Προσθέτουμε τα φασόλια, ανακατεύουμε απαλά και σοτάρουμε για 1 λεπτό, να λαδωθούν. Ρίχνουμε την πασάτα, το νερό που κρατήσαμε στην άκρη και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
  5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και σιγομαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα φασόλια, αλλά να μη λιώσουν, και να σχηματιστεί μια δεμένη σάλτσα.
  6. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

 

Credit

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy