10′ προετοιμασία
2:45′ μαγείρεμα
Σύνολο: 2:55′
Υλικά
Μερίδες: 4
Για τα φασολάκια
Για τις φουρνιστές ντομάτες
Για το πέστο αμυγδάλου
Διαδικασία
Φασολάκια
- Για τα φασολάκια με φουρνιστές ντομάτες και πέστο δυόσμου-αμυγδάλου ξεκινάμε με τα φασολάκια, σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, για 2-3 λεπτά.
- Ρίχνουμε την ντομάτα και 100-150 ml νερό, αφήνουμε να πάρουν μία βράση και ρίχνουμε τα φασολάκια, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι.
- Μαγειρεύουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη διαλύονται.
Φουρνιστές ντομάτες
- Χαράζουμε χιαστί τις ντομάτες στη βάση τους και τις ζεματίζουμε για 10 δευτερόλεπτα σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει.
- Τις μεταφέρουμε αμέσως σε κρύο νερό με παγάκια, τις αφήνουμε για 1-2 λεπτά και τις ξεφλουδίζουμε (γίνεται εύκολα, γιατί η φλούδα έχει ήδη σχεδόν αποκολληθεί).
- Τις κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τα σπόρια με ένα κουταλάκι και τις ανακατεύουμε σε ένα μπολ με το σκόρδο, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120°C.
- Βάζουμε τις ντομάτες σε μονή στρώση σε ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα και τις ψήνουμε για περίπου 2 ώρες (μόλις περάσει η πρώτη ώρα, τις γυρίζουμε από την άλλη πλευρά).
Πέστο δυόσμου – αμυγδάλου
- Δουλεύουμε όλα μαζί τα υλικά στον πολυκόφτη, με διακοπτόμενη λειτουργία, ώστε να ψιλοκοπούν τα αμύγδαλα, σαν χοντρά ψίχουλα, και όχι να φτιάξουμε λείο πολτό.
Σερβίρισμα
- Μοιράζουμε τα φασολάκια με τη σάλτσα τους σε πιάτα και βάζουμε ανάμεσά τους τις ψητές ντομάτες με το ζουμί τους.
- Σε κάθε μερίδα ρίχνουμε από λίγο πέστο (δεν χρειάζεται να το χρησιμοποιήσουμε όλο).
- Ραντίζουμε τα φασολάκια με φουρνιστές ντομάτες και πέστο δυόσμου-αμυγδάλου με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρουμε με φρέσκο ψωμί.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην 