Συνταγή: Φασολάδα με κολοκύθα και κυδώνι

Όλες τις γεύσεις της εξοχής συγκεντρώνει αυτή η φασολάδα. Η γήινη νοστιμιά του φασολιού δένει αναπάντεχα καλά με τη γλυκιά κολοκύθα και το γλυκόξινο κυδώνι.

Έξι περιστατικά ενδημικού τύφου κατέγραψε η Κύπρος το τελευταίο εξάμηνο
20′ προετοιμασία
1:15′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1:35′

Υλικά

Μερίδες: 6

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για τη φασολάδα ξεκινάμε και σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, την κολοκύθα, την πατάτα και το κυδώνι για 3-4 λεπτά.
  2. Σβήνουμε με το ποτό και τους χυμούς εσπεριδοειδών και αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  3. Προσθέτουμε την ντομάτα, τα φασόλια, 11⁄2 λίτρο νερό και βράζουμε για περίπου 1 ώρα ή και περισσότερο, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια.
  4. Βγάζουμε τα λαχανικά και το κυδώνι με μια τρυπητή κουτάλα (γι’ αυτό τα κόψαμε σε μεγάλα κομμάτια, ώστε να τα βρίσκουμε εύκολα) και τα πολτοποιούμε στον πολυκόφτη.
  5. Τα αδειάζουμε ξανά στην κατσαρόλα, προσθέτουμε αλατοπίπερο και την αρμπαρόριζα και βράζουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να χυλώσει η φασολάδα.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά και πετάμε την αρμπαρόριζα.
  7. Προχωράμε στο σερβίρισμα και σε ένα τηγάνι σοτάρουμε στο λάδι και σε πολύ χαμηλή φωτιά την κολοκύθα, το κρεμμύδι και το κυδώνι, μέχρι να μαλακώσουν.
  8. Ρίχνουμε τον χυμό, το αμύγδαλο και την αρμπαρόριζα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 4-5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
  9. Απλώνουμε τη γαρνιτούρα πάνω στις φρυγανισμένες φέτες ψωμιού.
  10. Σερβίρουμε τη φασολάδα σε βαθιά πιάτα.
  11. Ρίχνουμε λίγες σταγόνες ωμό ελαιόλαδο και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού και συνοδεύουμε με τις φρυγανισμένες φέτες ψωμιού.

Μυστικά

* Μην απορείτε με την ποσότητα, δεν μαγειρεύονται για πολύ, επομένως δεν αφήνουν έντονο το άρωμά τους) ή άλλο αρωματικό της αρεσκείας μας: θυμάρι, δεντρολίβανο κ.λπ. με διαφορετικό αποτέλεσμα )

 

Credit

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy