Συνταγή: Χταπόδι στιφάδο

Το χταπόδι στιφάδο είναι ένα νόστιμο και μελωμένο φαγητό που συνηθιζόταν στα σμυρνέικα τραπέζια.

Μέσες μηνιαίες απολαβές υπαλλήλων για το 2ο τρίμηνο 2022
30′ προετοιμασία
1:10′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1:40′

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το χταπόδι στιφάδο ξεκινάμε βάζοντας το χταπόδι σε μια κατσαρόλα, το 1 φύλλο δάφνης και το ολόκληρο κρεμμύδι.
  2. Προσθέτουμε νερό ίσα ίσα να σκεπάσει το χταπόδι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και κρατάμε και τα υγρά που έχει βγάλει κατά το βράσιμο.
  3. Παράλληλα, σε άλλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια για στιφάδο και βράζουμε για 5 λεπτά.
  4. Τα σουρώνουμε και τα καθαρίζουμε. Έτσι ξεφλουδίζονται πιο εύκολα και το καθάρισμά τους δεν προκαλεί δάκρυα.
  5. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το τριμμένο κρεμμύδι για 2-3 λεπτά.
  6. Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, τα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό, την κανέλα, τα γαρίφαλα, τα μπαχάρι και το φύλλο δάφνης. Ρίχνουμε και το κρασί, το ξίδι και αλατοπίπερο.
  7. Μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια.
  8. Προσθέτουμε ολόκληρο το χταπόδι (αν είναι για τραπέζι και θέλουμε να το σερβίρουμε σε πιατέλα, αλλιώς, αν είναι για το σπίτι, μπορούμε για ευκολία να το κόψουμε), λίγο από το ζουμί του χταποδιού (1 φλιτζάνι περίπου) και βράζουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  9. Σερβίρουμε το χταπόδι στιφάδο με τηγανητές πατάτες ή με πιλάφι.

 

Credit

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy