Συνταγή: Χορτοπιτάκια του τηγανιού

Τραγανά, χρυσαφένια μισοφέγγαρα γεμιστά με άγρια χόρτα, σπανάκι, πράσα και μυρωδικά. Αυτά τα κρητικά χορτοπιτάκια γίνονται στο τηγάνι, απαραιτήτως με ελαιόλαδο.

Δηλώνει έτοιμος να αμφισβητήσει με κάθε νόμιμο μέσο, αποφάσεις που "λήφθηκαν ερήμην του", από το Υπουργικό Συμβούλιο που αφορά την περιοχή της Αγίας Θέκλας
40′ προετοιμασία
6′ μαγείρεμα
Σύνολο: 46′

Υλικά

Κομμάτια: 20

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για να ετοιμάσουμε τα χορτοπιτάκια του τηγανιού, στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και το ελαιόλαδο μέχρι να ενωθούν.
  2. Ρίχνουμε σταδιακά το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
  3. Σκεπάζουμε τον κάδο με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 1 ώρα, σε σημείο μακριά από ρεύματα αέρα.

Γέμιση

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και αλατίζουμε.
  2. Τα τρίβουμε ελαφρά με τα χέρια μας. Δεν τα στύβουμε ούτε τα στραγγίζουμε.

Πιτάκια

  1. Κόβουμε το ζυμάρι σε 20 ίσα μέρη και τα πλάθουμε μπαλάκια.
  2. Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε κάθε μπαλάκι με τον πλάστη, σε δισκάκι λεπτό και στρογγυλό, διαμέτρου περίπου 15 εκ.
  3. Βάζουμε από 1 γεμάτη κουτ. γέμιση στο μισό μέρος του δίσκου και το σκεπάζουμε με το άλλο μισό, φτιάχνοντας ένα μισοφέγγαρο.
  4. Βρέχουμε ελαφρώς τις άκρες του δίσκου με ελάχιστο νερό και τις πιέζουμε με πιρούνι για να κολλήσουν και να σφραγίσουν τη γέμιση.
  5. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 2 εκ. ελαιόλαδο από τον πυθμένα, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να κάψει.
  6. Τηγανίζουμε τα χορτοπιτάκια σε δόσεις, για 5-6 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά, μέχρι να αποκτήσουν ρόδινες φουσκάλες και να χρυσίσουν.
  7. Τα στραγγίζουμε καλά σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρουμε χλιαρά ή μόλις κρυώσουν εντελώς.

 

Credit

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy