Συνταγή: Μπούτι αρνίσιο σε κρούστα αλατιού

Eίστε έτοιμοι; Στο πασχαλινό τραπέζι μας σερβίρουμε ένα απίθανα νόστιμο και εντυπωσιακό αρνί. Ο σεφ Περικλής Κοσκινάς «χτίζει» ένα παχύ και μυρωδάτο στρώμα αλατιού στο αρνίσιο μπούτι και ετοιμάζει το πιο ζουμερό και γευστικό κρέας για το Πάσχα. Ακόμα 104 πασχαλινές και εαρινές συνταγές στον Γαστρονόμο που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή 09/04 με την Καθημερινή.

Δηλώνει έτοιμος να αμφισβητήσει με κάθε νόμιμο μέσο, αποφάσεις που "λήφθηκαν ερήμην του", από το Υπουργικό Συμβούλιο που αφορά την περιοχή της Αγίας Θέκλας
30′ προετοιμασία
2: μαγείρεμα
Σύνολο: 2:30′

Μια τεχνική που συναντάμε κυρίως στο ψάρι χρησιμοποιεί εδώ ο σεφ Περικλής Κοσκινάς. Η κρούστα αλατιού που χτίζεται γύρω από το μπούτι το κρατάει ζουμερό και προφυλάσσει όλες τις ουσίες και τη γεύση του. Μαζί με την αρωματική βινεγκρέτ που μας δίνει, μπορούμε να σερβίρουμε αυτό το κρέας ακόμα και κρύο.

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για το μπούτι αρνίσιο σε κρούστα αλατιού ξεκινάμε και απλώνουμε το μπούτι σε μέτριο ταψί (μαντεμένιο ή αλουμινίου ώστε να μπορούμε να το βάλουμε και στο μάτι της κουζίνας) το πασπαλίζουμε με πιπέρι και το περιχύνουμε με το μισό ελαιόλαδο.
  2. Το βάζουμε στο μεγάλο μάτι της κουζίνας και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  3. Σοτάρουμε το μπούτι για περίπου 6-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
  5. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλάτι με λίγο νερό και το ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα μείγμα σαν βρεγμένη άμμος.
  6. Ζεματίζουμε τα κοτσάνια από τα μυρωδικά σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό που κοχλάζει για 10 δευτερόλεπτα και τα στραγγίζουμε.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  8. Τυλίγουμε το μπούτι με τα κοτσάνια, ακουμπάμε σε διάφορα σημεία τις σκελίδες σκόρδου και τέλος τυλίγουμε το όλον με τα φύλλα από το μαρούλι.
  9. Θα χρειαστεί να μας βοηθήσει κάποιος για να το καλύψουμε καλά.
  10. Δένουμε καλά με σπάγκο μαγειρικής.
  11. Απλώνουμε το μείγμα αλατιού στο μπούτι και το καλύπτουμε καλά σε όλη την επιφάνεια.
  12. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά (το κρέας σε αυτόν τον χρόνο θα βγει ψημένο medium well, οπότε, αν το προτιμάμε καλά ψημένο, τότε το αφήνουμε στον φούρνο για ακόμα 30 λεπτά περίπου.
  13. Αν χρησιμοποιήσουμε κατσικάκι γάλακτος, το ψήνουμε 15 λεπτά λιγότερο, δηλαδή 1 ώρα και 15 λεπτά για medium well ή 1 ώρα και 45 λεπτά για well done).
  14. Βγάζουμε το μπούτι από τον φούρνο και το αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεκουραστεί.
  15. Σπάμε την κρούστα αλατιού και αφαιρούμε τον σπάγκο, τα φύλλα μαρουλιού, τα σκόρδα και τα κοτσάνια.
  16. Ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ αναμειγνύοντας σε ένα μπολ το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ξίδι, το μέλι, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και τη μουστάρδα, και με αυτήν συνοδεύουμε το κρέας.

 

Credit

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy