15′ προετοιμασία
25′ μαγείρεμα
Σύνολο: 40′
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Μια συνταγή για μπάμιες, λίγο διαφορετική απ’ τις συνηθισμένες. Δοκιμάσαμε το μπαμιελίδικο στο Καφενείο Καραμπουτζές, κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ για το τεύχος του Γαστρονόμου «Στα καφενεία της Κρήτης», και καταγράψαμε τη συνταγή, όπως μας την παρέδωσε ο ιδιοκτήτης, Μανώλη Κοκολογιαννάκης.
Υλικά
Μερίδες: 3-4
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το μπαμιελίδικο βάζουμε τις μπάμιες σε ένα βαθύ σκεύος που να τις χωράει ακριβώς, τις περιχύνουμε με το ξίδι και τις πασπαλίζουμε με τη 1 κουτ. σούπας αλάτι.
- Τις αφήνουμε για 3 ώρες, (ώστε να μην βγάλουν το ενοχλητικό σάλιο τους στο μαγείρεμα).
- Τις στραγγίζουμε και τις ξεπλένουμε.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι, για 4-5 λεπτά.
- Προσθέτουμε τις μπάμιες, την τριμμένη ντομάτα και το σκόρδο και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10-15 λεπτά.
- Προσθέτουμε το κύμινο, τον πελτέ και το αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5 λεπτά.
- Δεν ανακατεύουμε με κουτάλα, παρά μόνο σείουμε την κατσαρόλα, για να μη διαλύσουμε τις μπάμιες και βγάλουν σάλια.
- Όταν κατεβάσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε και τον χυμό από τα λεμόνια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην 