1: προετοιμασία
1:30′ μαγείρεμα
Σύνολο: 2:30′
Υλικά
Μερίδες: για ταψί 35 x 45 εκ.
Για το σιρόπι
Διαδικασία
- Για τον μπακλαβά με τα 40 φύλλα ξεκινάμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο, ρηχό ταψί και απλώνουμε εκεί ανάκατους τους ξηρούς καρπούς.
- Τους ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, ανακατεύοντάς τους συχνά, μέχρι να καβουρδιστούν ελαφρώς, ομοιόμορφα, και να σκορπίσουν το άρωμά τους.
- Ξεφουρνίζουμε και τους αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
- Τους χτυπάμε στον πολυκόφτη, με διακοπτόμενη λειτουργία, σε δόσεις, μέχρι να ψιλοκοπούν σαν τραχανάς, να «ακούγονται» στο δόντι.
- Προσθέτουμε την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύουμε καλά.
Στρώσιμο στο ταψί
- Χωρίζουμε το μείγμα της γέμισης σε 4 ίσα μέρη.
- Ξετυλίγουμε με προσοχή όλα τα φύλλα.
- Βουτυρώνουμε καλά τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού.
- Βουτυρώνουμε επίσης πέντε από τα φύλλα, με άφθονο βούτυρο, δεν το λυπόμαστε.
- Δεν τα αλείφουμε με πινέλο, αλλά ραντίζουμε το βούτυρο με κουτάλι, μέχρι να βραχούν καλά.
- Τα στρώνουμε στο ταψί, αφήνοντας τις άκρες να εξέχουν λίγο από τα τοιχώματα.
- Σκορπίζουμε πάνω τους το ένα μέρος γέμισης, ομοιόμορφα, και σκεπάζουμε με άλλα 5 φύλλα, βουτυρωμένα με τον ίδιο τρόπο.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με πεντάδες φύλλων και γέμιση, μέχρι να στρώσουμε με τον τρόπο αυτό 20 φύλλα, τελειώνοντας με το τελευταίο μέρος γέμισης.
- Κόβουμε τα περισσεύματα των φύλλων που εξέχουν.
- Κόβουμε τα υπόλοιπα 20 φύλλα όλα μαζί, ακριβώς στις διαστάσεις του ταψιού.
- Τα βουτυρώνουμε καλά ένα ένα και τα στρώνουμε πάνω στη γέμιση.
- Αν περισσέψει βούτυρο, το αφήνουμε στην άκρη για τη συνέχεια.
- Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για 1-1 ½ ώρα.
- Το άφθονο βούτυρο που περιέχει ο μπακλαβάς θα παγώσει και θα σφίξει – έτσι κόβονται εύκολα τα κομμάτια του.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Κόβουμε τον μπακλαβά σε καρεδάκια και τον περιχύνουμε με όσο βούτυρο έχει περισσέψει (επειδή θα έχει στο μεταξύ σφίξει, το ζεσταίνουμε ξανά σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει).
- Ψήνουμε τον μπακλαβά για περίπου 1½ ώρα, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
Σιρόπι
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα και βράζουμε για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός.
- Αποσύρουμε και διατηρούμε το σιρόπι χλιαρό προς ζεστό, μέχρι να γίνει ο μπακλαβάς.
- Τον ξεφουρνίζουμε και αμέσως τον περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι, με μια κουτάλα, σε δόσεις, περιμένοντας να απορροφηθεί κάθε δόση πριν ρίξουμε την επόμενη.
- Οι τελευταίες δόσεις δεν απορροφώνται εύκολα, ρίχνουμε ωστόσο το σιρόπι και αφήνουμε τον μπακλαβά κατά μέρος για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι να το απορροφήσει τελείως.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην 