Συνταγή: Ασκορδουλάκοι τουρσί

Είναι ο πιο τυπικός μεζές της Κρήτης, πικρός, ξινός, περιέχει όλη την ουσία του τόπου, είναι έτσι φτιαγμένος για να συνοδεύει τη ρακή.

Δηλώνει έτοιμος να αμφισβητήσει με κάθε νόμιμο μέσο, αποφάσεις που "λήφθηκαν ερήμην του", από το Υπουργικό Συμβούλιο που αφορά την περιοχή της Αγίας Θέκλας
15′ προετοιμασία
30′ μαγείρεμα
Σύνολο: 45′

Το δυσκολότερο σημείο της παρασκευής τους είναι να βρεις την πρώτη ύλη, δηλαδή τον φρέσκο βολβό, που εκτός Κρήτης υπάρχει μόνο σε κάποια καταστήματα με κρητικά προϊόντα. Η κυρία Μαρία, από το καφενείο Γύπας στο Λασίθι, όπως και πολλοί άλλοι Κρητικοί, ξέρουν και τα μαζεύουν από τα χωράφια όταν τα οργώνουν στις αρχές του χειμώνα.

Υλικά

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε ασκορδουλάκοι τουρσί, ξεκινάμε καθαρίζοντας τους βολβούς και τους ρίχνουμε σε βραστό νερό μαζί με 1 χούφτα αλάτι, να βράσουν για 15 λεπτά.
  2. Τους στραγγίζουμε και τους ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με φρέσκο νερό και αλάτι, για να τους βράσουμε άλλα 15 λεπτά.
  3. Θα πρέπει να τσιμπιούνται με το πιρούνι, αλλά να μη λιώνουν. Τους σουρώνουμε, τους αφήνουμε να στραγγίσουν καλά και να κρυώσουν, και τους μεταφέρουμε σε καθαρά γυάλινα βάζα τα οποία απογεμίζουμε με ξίδι.
  4. Στο τέλος προσθέτουμε μία λεπτή στρώση ελαιόλαδο και κλείνουμε τα καπάκια.
  5. Κουνάμε το βάζο καλά σαν σέικερ και τα αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 μέρα πριν τα καταναλώσουμε. Στο ψυγείο διατηρούνται το λιγότερο για 6 μήνες.

 

Credit

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy