Συνταγή: Αρνάκι ή κατσικάκι τσιγαριαστό με στάκα (Στάκα με το κρέας)

Το τσιγαριαστό είναι πιο κλασικό πιάτο του καφενείο του Μπουλταδάκη, από όπου η συνταγή. Το κρέας, αρνάκι ή ριφάκι, θέλει συχνό γύρισμα και σιγομαγείρεμα, κι η στάκα που μπαίνει στο τέλος το νοστιμεύει ακόμη πιο πολύ.

Δηλώνει έτοιμος να αμφισβητήσει με κάθε νόμιμο μέσο, αποφάσεις που "λήφθηκαν ερήμην του", από το Υπουργικό Συμβούλιο που αφορά την περιοχή της Αγίας Θέκλας
10′ προετοιμασία
2:15′ μαγείρεμα
Σύνολο: 2:25′

Το τσιγαριαστό δεν θέλει νερό, πρέπει να γίνει μόνο με ελαιόλαδο και με το «λάδι» του, δηλαδή το λίπος του ζωντανού, γι’ αυτό φτιάχνεται πάντα με αρνάκι ή εριφάκι, αλλά όχι του γάλακτος, λίγο μεγαλύτερης ηλικίας, να έχει πιάσει ξίγκι. Μυστικά δεν υπάρχουν, μονάχα μαγείρεμα σε πολύ χαμηλή φωτιά και πολύ συχνό γύρισμα στο αρχικό τσιγάρισμα, για να μη ροδίσει και αρπάξει και να προλάβει να βγάλει τους λιπαρούς χυμούς του μέσα στους οποίους θα σιγομαγειρευτεί.

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε αρνάκι ή κατσικάκι τσιγαριαστό με στάκα (στάκα με το κρέας), ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μεγάλη κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και τσιγαρίζουμε τα κομμάτια του κρέατος, γυρίζοντάς τα πολύ συχνά, ώστε να μη ροδίσουν, αλλά απλώς να ψηθούν ελαφρά, για περίπου 10 λεπτά.
  2. Χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε το κρέας για 1 1⁄2-2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει πολύ καλά και να μείνει με το λαδάκι του.
  3. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε τη στάκα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να λιώνει, να βγάλει το «λάδι» της, δηλαδή το διάφανο λίπος της που θα λιώσει, και να μείνει μόνο το στερεό της μέρος.
  4. Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι (ίσως δεν χρειαστεί όλο) και λίγο αλάτι και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι, πάντα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι στο στερεό μέρος της στάκας.
  5. Στο τέλος της διαδικασίας, το διάφανο, ρευστό μέρος (το στακοβούτυρο δηλαδή) θα ανέβει στην επιφάνεια του τηγανιού και χαμηλότερα θα μείνει το στερεό μέρος, δεμένο με το αλεύρι.
  6. Αυτό το στερεό μέρος το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το έτοιμο κρέας, αφήνουμε να πάρει μία βράση σε μέτρια φωτιά και αποσύρουμε.
  7. Σερβίρουμε το φαγητό αμέσως, κατά προτίμηση με τηγανητές πατάτες.

 

Credit

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy