Συνταγή: Αρμενοβίλ Θεσσαλονίκης, η εύκολη παραλλαγή

Το Αρμενοβίλ, αυτό το παγωμένο επιδόρπιο με το εντυπωσιακό όνομα, ταυτίστηκε όσο κανένα άλλο με την αστική ζαχαροπλαστική της Θεσσαλονίκης. Τα γλυκά της πόλης πληθωρικά και με ανεξίτηλη γεύση. Πολλές ακόμα σαλονικιώτικες συνταγές στον Γαστρονόμο, που κυκλοφορεί την Κυριακή 12 Μαρτίου με την Καθημερινή.

Δηλώνει έτοιμος να αμφισβητήσει με κάθε νόμιμο μέσο, αποφάσεις που "λήφθηκαν ερήμην του", από το Υπουργικό Συμβούλιο που αφορά την περιοχή της Αγίας Θέκλας
προετοιμασία
45′ μαγείρεμα
Σύνολο: 45′

Ένα τύπου παρφέ είναι το παγωμένο αυτό επιδόρπιο και στις μέρες μας έχει ξεκινήσει δεύτερη καριέρα ως επιδόρπιο σε εστιατόρια αλλά και σε ζαχαροπλαστεία. Το χαρακτηριστικό του είναι ότι μέσα στο μείγμα του παρφέ βάζουν μαρέγκες και καραμελωμένα αμύγδαλα, ενώ σερβίρεται συνήθως με σος σοκολάτας. Εδώ σας δίνουμε μια πιο εύκολη συνταγή για παρφέ με ζαχαρούχο γάλα.

Υλικά

Μερίδες: 8-10

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το αρμενοβίλ, ξεκινάμε βάζοντας σε ένα τηγάνι τη ζάχαρη και τη ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει.
  2. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθούν καλά από την καραμέλα.
  3. Αδειάζουμε σε αντικολλητικό χαρτί, τα απλώνουμε να μην είναι το ένα πάνω στο άλλο και αφήνουμε να κρυώσουν. Έπειτα, τα σπάμε σε μικρότερα κομμάτια και τα χοντροκόβουμε σε έναν πολυκόφτη.
  4. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, δηλαδή σε ένα μεταλλικό μπολ στερεωμένο πάνω σε μια κατσαρόλα στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό.
  5. Προσέχουμε το μπολ να μην ακουμπάει στο νερό και ανακατεύουμε συνεχώς τη σοκολάτα για να μην καεί. Μόλις λιώσει, την κατεβάζουμε από το μπεν μαρί και την αφήνουμε κατά μέρος.
  6. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα σε μεσαία ταχύτητα την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει μια όχι πολύ σφιχτή σαντιγί. Προσθέτουμε το παγωμένο ζαχαρούχο, συνεχίζοντας το χτύπημα για ακόμα 1 λεπτό, μέχρι να σφίξει ξανά η σαντιγί.
  7. Σταματάμε το χτύπημα και αδειάζουμε στη σαντιγί τη λιωμένη κουβερτούρα σιγά σιγά, ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα σιλικόνης.
  8. Δεν επιμένουμε πολύ με το ανακάτεμα, γιατί δεν θέλουμε να ενσωματωθεί πλήρως η σοκολάτα, αλλά να σχηματίσει «νερά» μέσα στη σαντιγί.
  9. Τέλος, προσθέτουμε τα σπασμένα καραμελωμένα αμύγδαλα και τις μαρέγκες, σπασμένες σε ακανόνιστα κομμάτια, και ανακατεύουμε λίγο ακόμα ώστε να σκορπίσουν στο μείγμα του παγωτού.
  10. Αδειάζουμε σε μια μακρόστενη φόρμα κέικ που έχουμε επενδύσει με μεμβράνη και τοποθετούμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 5-6 ώρες.
  11. Πριν σερβίρουμε, αφήνουμε εκτός κατάψυξης για περίπου 10-15 λεπτά, να μαλακώσει λίγο το παγωτό. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

 

Credit

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy