30′ προετοιμασία
1:7′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1:37′
Υλικά
Μερίδες: 6
Για τον κιμά
Για την επικάλυψη
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε κουνουπίδι με κιμά γκρατινέ, αρχικά βάζουμε τον κιμά σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα και τον καβουρδίζουμε σε μέτρια φωτιά, χωρίς λάδι, για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να πιει όλα τα υγρά του, ανακατεύοντας διαρκώς, ώστε να γίνει σπυρωτός, να ροδίσει καλά, αλλά να μην αρπάξει.
- Μόλις εξατμιστούν όλα τα υγρά και αρχίζει να «πιάνει», προσθέτουμε το λάδι, το κρεμμύδι, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι.
- Καβουρδίζουμε τα υλικά για 3 λεπτά ακόμα.
- Σβήνουμε με το κρασί και τρίβουμε με την ξύλινη κουτάλα τον πυθμένα του σκεύους, ώστε να διαλυθούν στο λιγοστό υγρό τα καμένα υπολείμματα.
- Προσθέτουμε τον αραιωμένο πελτέ.
- Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να γίνει ο κιμάς και να δέσει η σάλτσα του, για περίπου 15 λεπτά.
- Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και πετάμε τη δάφνη.
Κουνουπίδι μουσακάς
- Ζεματίζουμε σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει τα κομμάτια του κουνουπιδιού για περίπου 3 – 4 λεπτά, ίσα να μαλακώσουν κάπως, χωρίς να χάσουν τη ζωντάνια τους.
- Τα στραγγίζουμε και τα ανακατεύουμε με το τριμμένο τυρί (150 γρ.) και λίγο πιπέρι.
- Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί (διαμ. περίπου 28 – 30 εκ.) και στρώνουμε το μείγμα του κουνουπιδιού.
- Στρώνουμε από πάνω τον κιμά και τον ισιώνουμε με τη ράχη του κουταλιού.
- Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί (200 γρ.).
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός (ή με το σύρμα) τα αυγά και τα ασπράδια, να αφρατέψουν πολύ καλά.
- Προσθέτουμε το γάλα, τον κόλιανδρο και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Περιχύνουμε το φαγητό και το αφήνουμε για περίπου 5 λεπτά να σταθεί, να βραχεί καλά το τυρί της επικάλυψης (για να μη γίνει σαν «πέτσα» μετά) και να «τραβήξει» το μείγμα μέχρι κάτω.
- Ψήνουμε, το κουνουπίδι με κιμά γκρατινέ, για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
- Αφήνουμε, το κουνουπίδι με κιμά γκρατινέ, να «ξεκουραστεί» για λίγη ώρα και κόβουμε σε κομμάτια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην 