Παραδοσιακά, η πίτα αυτή φτιάχνεται με παφίτικο , ένα σκληρό, κίτρινο αιγοπρόβειο, πρόβειο ή γίδινο τυρί, χοντρικά ένα είδος κεφαλοτυριού, που παράγεται στην Πάφο της Κύπρου, από τον Φλεβάρη μέχρι και τον Απρίλη. Έχει σχήμα κυλίνδρου και ραβδώσεις στη φλούδα του, από το δοχείο στο οποίο ωριμάζει. Είναι ένα καθαρά ανοιξιάτικο και πασχαλινό τυρί, που χρησιμοποιείται κυρίως στις –επίσης πασχαλινές– κυπριακές φλαούνες αλλά και σε άλλες πίτες, όπως αυτή η ιδιαίτερη τυρόπιτα, μια αλμυρή και πλούσια εκδοχή του μπακλαβά. Καθώς στην Ελλάδα είναι μάλλον αδύνατον να το βρούμε, το αντικαθιστούμε με χαλούμι.
Υλικά
Μερίδες: 1 ταψί 22×30 εκ.
Για την επάλειψη
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε αλμυρό μπακλαβά με χαλούμ, σε ένα μπολ ανακατεύουμε το χαλούμι με τον δυόσμο.
- Σε άλλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα το γάλα με τα αυγά και προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο.
- Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις 22 x 30 εκ.
- Στρώνουμε εκεί τα μισά φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντάς τα ένα ένα.
- Φροντίζουμε τα φύλλα να καλύψουν και τα τοιχώματα του ταψιού και να εξέχουν λίγο από το σκεύος.
- Αδειάζουμε τη γέμιση στα στρωμένα φύλλα και ισιώνουμε την επιφάνεια.
- Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρωμένα και αυτά ένα ένα.
- Ψαλιδίζουμε τις άκρες από τα φύλλα που εξέχουν αφήνοντας μόνο 4-5 εκ. και τα τυλίγουμε προς τα μέσα, για να σφραγίσουμε τη γέμιση.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για την επάλειψη και περιχύνουμε τον μπακλαβά.
- Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και αφήνουμε το ταψί κατά μέρος για 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Ψήνουμε, τον αλμυρό μπακλαβά με χαλούμι, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.