Συνταγή: Ακαρονόπιτες τηγανητές

Οι μικρασιάτικες ακαρονόπιτες, που τις έλεγαν και παυλόπιτες, είναι τηγανίτες - ακαρόνοι ή παύλοι είναι τα τσουνιά, τα πράσινα στελέχη των φρέσκων κρεμμυδιών.

20′ προετοιμασία
30′ μαγείρεμα
Σύνολο: 50′

Στα Αλάτσατα τις έφτιαχναν τις ακαρονόπιτες. Και με ανάλογο τρόπο, σαν τηγανίτες δηλαδή, έφτιαχναν και τους τσαρκαμάδες με ανοιξιάτικα χόρτα, όπως σπανάκι, κουτσουνάδες, λάπαθα, καυκαλήθρες, άνηθο κι ό,τι είχε ο κάθε τόπος. Μας τις ετοίμασε η Ειρήνη Χαρδαλή, πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών της Ερμούπολης, με συνταγή από τη γιαγιά της, που ήταν από το Αχιρλί.

Υλικά

Κομμάτια: 15

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τις ακαρονόπιτες, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε ένα μπολ το αλεύρι με το ελαιόλαδο, τα αυγά και το αλατοπίπερο. Προσθέτουμε σταδιακά το νερό, μέχρι να έχουμε έναν λείο χυλό.
  2. Ρίχνουμε τα τυριά και τους ακαρόνους και τα ανακατεύουμε να σκορπιστούν ομοιόμορφα μέσα στον χυλό.
  3. Αλείφουμε με λάδι ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι και το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε 1 κουτάλα της σούπας από τον χυλό στο ζεστό τηγάνι και το κινούμε κυκλικά, έτσι ώστε να σχηματιστεί ένας δίσκος διαμέτρου 6-7 εκ. Τηγανίζουμε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει.
  4. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο χυλός, φροντίζοντας ανά τακτά διαστήματα να αλείφουμε το τηγάνι με λάδι.
  5. Απλώνουμε χαρτί κουζίνας πάνω σε μια πιατέλα, τοποθετούμε πάνω τις τηγανίτες και τις σκεπάζουμε με πετσέτα, ώστε να διατηρηθούν ζεστές μέχρι το σερβίρισμα.

 

Credit

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy