ΟΗΕ: Οι ΗΠΑ επιδεινώνουν τη ζωή των γυναικών στο Αφγανιστάν παγώνοντας τους πόρους που προορίζονταν για τη χώρα

Η μακροχρόνια απειλή της έμφυλης βίας και οι Ταλιμπάν

Η μακροχρόνια απειλή της έμφυλης βίας και οι Ταλιμπάν

Οι ΗΠΑ επιδεινώνουν τη ζωή των γυναικών του Αφγανιστάν με το πάγωμα των πόρων που προορίζονταν για τη χώρα, επεσήμαναν χθες, Δευτέρα (25/4) ανεξάρτητοι ειδικοί του ΟΗΕ μέσω έκθεσής του υπογραμμίζοντας τη σοβαρή απειλή της έμφυλης βίας.

Ο ΟΗΕ και ξένες κυβερνήσεις, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν καταδικάσει τις ενέργειες των Ταλιμπάν, που κατέλαβαν τον Αύγουστο την εξουσία στο Αφγανιστάν, να περιορίσουν τα δικαιώματα των γυναικών.

Ωστόσο στην έκθεσή τους 14 ανεξάρτητοι ειδικοί του ΟΗΕ αρμόδιων για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησαν και την Ουάσινγκτον ότι επιδεινώνει τη ζωή των γυναικών στο Αφγανιστάν με το πάγωμα δισεκατομμυρίων δολαρίων της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Η μακροχρόνια απειλή της έμφυλης βίας και οι Ταλιμπάν

«Η απειλή της έμφυλης βίας επιδεινώθηκε»

«Αν και η έμφυλη βία αποτελεί μακροχρόνια και σοβαρή απειλή για τις γυναίκες και τα κορίτσια, αυτή επιδεινώθηκε λόγω των μέτρων που επέβαλαν οι ΗΠΑ» στο Αφγανιστάν, σημείωσαν στην έκθεσή τους χωρίς να δώσουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η έκθεση περιέχει «σοβαρά λάθη» και αρνήθηκε ότι οι αμερικανικές ενέργειες έχουν επιδεινώσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο Αφγανιστάν υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Την ίδια στιγμή οι ειδικοί του ΟΗΕ κατηγόρησαν «τις διευρυνόμενες διακρίσεις βάσει του φύλου» που έχουν υιοθετήσει οι Ταλιμπάν για την επιδείνωση των δικαιωμάτων των γυναικών.

Η ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει το Αφγανιστάν, το 60% του πληθυσμού του οποίου – 23 εκατομμύρια άνθρωποι- βασίζεται στην ανθρωπιστική βοήθεια για να τραφεί έχει «δυσανάλογες επιπτώσεις» στις γυναίκες και τα παιδιά, τόνισαν.

Οι πόροι της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν στο εξωτερικό πάγωσαν τον Αύγουστο όταν κατέλαβαν την εξουσία στη χώρα οι Ταλιμπάν.

Η μακροχρόνια απειλή της έμφυλης βίας και οι Ταλιμπάν

Τον Φεβρουάριο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα για να αποδεσμευθούν τα μισά από τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν τα οποία βρίσκονται στις ΗΠΑ και έχουν παγώσει. Τα υπόλοιπα χρήματα θα παρακρατηθούν και ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για την αποζημίωση οικογενειών θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι το διάταγμα αυτό διευκόλυνε και δεν εμπόδισε την πρόσβαση σε σημαντικό μέρος από τα αποθέματα της αφγανικής κεντρικής τράπεζας.

Οι ΗΠΑ και οι αυστηρές οικονομικές κυρώσεις στους Ταλιμπάν

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει αυστηρές οικονομικές κυρώσεις στους Ταλιμπάν εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες και τώρα που οι ισλαμιστές έχουν καταλάβει την εξουσία στο Αφγανιστάν αυτές οι κυρώσεις επεκτάθηκαν για να περιλαμβάνουν την αφγανική κεντρική τράπεζα και άλλους χρηματοοικονομικούς θεσμούς που ελέγχουν οι Ταλιμπάν.

Η εφαρμογή των κυρώσεων αυτών πλήττει την αφγανική οικονομία και συμβάλλει στην επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στο Αφγανιστάν, έχουν προειδοποιήσει οργανώσεις αρωγής.

Απηχώντας τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος πρόσφατα είχε κάνει λόγο για «επικών διαστάσεων ανθρωπιστική κρίση που είναι στα πρόθυρα μιας εξελισσόμενης καταστροφής», οι ειδικοί κάλεσαν τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν όλα τα μονομερή μέτρα που έχουν επιβάλει στο Αφγανιστάν και να άρουν όλα τα εμπόδια που δυσχεραίνουν την παροχή της απαραίτητης ανθρωπιστική και οικονομικής βοήθειας στη χώρα.

ΤΑΛΙΜΠΑΝ

Σύμφωνα με διεθνείς εκτιμήσεις, στο Αφγανιστάν ζει ο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες επισιτιστικής ανασφάλειας. Περισσότερα από 23 εκατομμύρια Αφγανοί έχουν ανάγκη επισιτιστική βοήθεια και το 95% του πληθυσμού λαμβάνει ανεπαρκή ποσότητα φαγητού.

Εξαιρετική ανησυχία προκαλούν στους ειδικούς τα 4 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένων στο Αφγανιστάν, στους οποίους περιλαμβάνονται μέλη μειονοτήτων, καθώς και οι 3,5 εκατομμύρια Αφγανοί που έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε γειτονικές χώρες.

πηγή

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy