Γιατί δεν βρίσκουν εργαζόμενους οι τουριστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Κενές ακόμα 50.000 θέσεις στον κλάδο

Κενές ακόμα 50.000 θέσεις στον κλάδο

Τα θετικά μηνύματα στον τουρισμό επισκιάζονται από την αδυναμία του κλάδου να προσελκύσει εργατικό δυναμικό

Η είδηση κυριάρχησε και στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, εν αναμονή της επίσημης έναρξης της τουριστικής περιόδου. Με τον ελληνικό τουρισμό να φαίνεται να αντέχει τους κλυδωνισμούς της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης αλλά και τις αύξησης του επισιτιστικού κόστους, ένα νέο πρόβλημα έχει προκύψει εδώ και δύο μήνες.

Η απουσία εργατικών χεριών.

Γιατί όμως ο τουριστικός κλάδος δεν είναι ελκυστικός, όταν στην Ελλάδα υπάρχουν 600.000 άνεργοι;

Σύμφωνα με την Welt «τα χρήματα που κερδίζονται το καλοκαίρι είναι αδύνατο να φτάσουν και τον χειμώνα. Το προσωπικό εξυπηρέτησης για παράδειγμα κερδίζει περίπου 1.000 ευρώ τον μήνα.

Αυτό επιβεβαιώνει και ο Ηλίας Χ, εργαζόμενος εδώ και 15 χρόνια στο χώρο του επισιτισμού- τουρισμού. Μιλώντας στο Ε-Daily περιγράφει τις δύσκολες συνθήκες εργασίας … και τις αναντίστοιχες απολαβές.

« Με όσα βιώσαμε τα δύο χρόνια στην πανδημία, πλέον ένας εργαζόμενος θα σκεφτεί διπλά και τριπλά να αφήσει μία πιο σταθερή εργασία στην Αθήνα, για να δουλέψει σεζόν. Κάποτε, με σκληρή δουλειά σε μεγάλο ξενοδοχείο ή μαγαζί στα τουριστικά νησιά θα μπορούσες να εξασφαλίσεις εκτός από τον τρέχον μισθό ένα αρκετά καλό ποσό για να βιοποριστείς τον χειμώνα. Πλέον στα νησιά εργάζεσαι επτά ημέρες την εβδομάδα, έως και δώδεκα και δεκατέσσερις ώρες τη μέρα, χωρίς απαραίτητα δωρεάν διαμονή ή κάποιο γεύμα. Καταλήγεις να μην έχεις έσοδα, αρά να μην αξίζει η ταλαιπωρία και η καταπόνηση»

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας τουρισμού-επισιτισμού Γιώργος Χότζογλου δεν είναι αισιόδοξος για το μέλλον κι όπως ανέφερε σε ΜΜΕ «αν φέτος είχαμε 50.000 ακάλυπτες θέσεις εργασίας, του χρόνου θα μπορούσαν να γίνουν 150.000».

Η καλοκαιρινή σεζόν στα νησιά έχει ξεκινήσει με τις επαναπροσλήψεις να έχουν αγγίξει μόλις το 10% και με τις καταγγελίες των εποχικά εργαζομένων στην ΠΟΕΕΤ για παραβίαση των όρων της Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας να πέφτουν «βροχή». Ωστόσο, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ανδρέας Ανδρεάδης, CEO της Sani/Ikos Group και πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε την τεράστια έλλειψη προσφοράς εργασίας με αμοιβές σημαντικά πάνω από τις κλαδικές συμβάσεις και τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται στον επισιτισμό (κουζίνα & service) με ακάλυπτες πάνω από 50.000 θέσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy