Ελλάδα: Τα φοιτητικά ενοίκια σε 6 πόλεις – Πώς διαμορφώνονται οι τιμές (Πίνακες)

Αυξητική τάση των ζητούμενων μισθωμάτων για φοιτητικά σπίτια, καταγράφεται σχεδόν στο σύνολο των πόλεων της Ελλάδας

Αυξητική τάση των ζητούμενων μισθωμάτων για φοιτητικά σπίτια, καταγράφεται σχεδόν στο σύνολο των πόλεων της Ελλάδας

Αυξητική τάση των ζητούμενων μισθωμάτων για φοιτητικά σπίτια, σε σχέση με τον Ιούλιο, καταγράφεται σχεδόν στο σύνολο των πόλεων της περιφέρειας.

Η διαθεσιμότητα ακινήτων, κατάλληλων για φοιτητών, στα Χανιά, το Ρέθυμνο, την Καλαμάτα και την Κέρκυρα, είναι πολύ μικρή με το ενοίκιο να ξεκινά από τα 400 ευρώ το μήνα (!).

Σύμφωνα με έρευνα του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E- Real Estates, η φετινή χρονιά αναδεικνύεται πιο δύσκολη χρονιά ακόμη και από τα χρόνια των μνημονίων. «Η εξίσωση είναι πολύ δύσκολη για χιλιάδες οικογένειες, καθώς το κόστος στέγασης δεν αφορά μόνο το μίσθωμα, αλλά το κόστος θέρμανσης, κοινοχρήστων και λοιπών λογαριασμών. Σε πολλές περιπτώσεις, το συνολικό κόστος διαβίωσης ενός φοιτητής αγγίζει τα 1.000€/μήνα», τονίζει ο πρόεδρος του Δικτύου, Θεμιστοκλής Μπάκας.

Πάτρα

Στην Πάτρα, που αποτελεί διαχρονικά φοιτητική πόλη, οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για γκαρσονιέρες και δυάρια καταγράφουν ραγδαία αύξηση στο σύνολο των περιοχών, κυρίως στην ανώτατη τιμή μίσθωσης σε σχέση με πέρυσι.

Μεγάλο μέρος των φοιτητών που φοιτούν στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, επιλέγουν κυρίως την περιοχή της Αγίας Σοφίας, Πυροσβεστείο και Ελ. Στρατιώτου. H διαθεσιμότητα στις συγκεκριμένες περιοχές είναι πλέον περιορισμένη, σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες σε ιστοσελίδες ακινήτων.

Στις περιοχές του κέντρου της Πάτρας, από την Αγία Σοφία έως και τον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα, 6 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ, έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 350€, εκ των οποίων τα τρία έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 450€.Το ζητούμενο μίσθωμα για κατοικία έως 25τμ στο κέντρο της πόλης κυμαίνεται από 270€/μήνα έως 350€/μήνα αν πρόκειται για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη ή νεόδμητη, επιπλωμένη με το σύνολο των οικοσυσκευών. Ενώ, αντιστοίχως, για κατοικία από 30τμ έως 45τμ το ζητούμενο μίσθωμα κυμαίνεται από 280€/μήνα έως 450€/μήνα και για 50τμ έως 60τμ από 350€/μήνα έως 550€/μήνα.

Στην Αχαϊκή πρωτεύουσα έως και τα τέλη Ιουλίου, ήταν εγγεγραμμένα 343 αυτοτελή ακίνητα/διαμερίσματα (όχι δωμάτια) σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, πλέον τα εγγεγραμμένα ακίνητα αριθμούν τα 357.

Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης στις φοιτητικές περιοχές της Πάτρας

Αυξητική τάση των ζητούμενων μισθωμάτων για φοιτητικά σπίτια, καταγράφεται σχεδόν στο σύνολο των πόλεων της Ελλάδας Αυξητική τάση των ζητούμενων μισθωμάτων για φοιτητικά σπίτια, καταγράφεται σχεδόν στο σύνολο των πόλεων της Ελλάδας

Χανιά

Στα Χανιά, οι τιμές εξακολουθούν να βρίσκονται στα ύψη, καθώς δεν υπάρχουν ακίνητα για μακροχρόνια μίσθωση λόγω του ότι μεγάλο μέρος αυτών είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων.Τέλη Ιουλίου, στον Δήμο Χανίων σύμφωνα με στοιχεία της AirDNA , ήταν εγγεγραμμένα 4.210 αυτοτελή ακίνητα/διαμερίσματα (όχι δωμάτια) σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, σήμερα τα εγγεγραμμένα ακίνητα αριθμούν τις 4.507, δηλαδή 297 νέα ακίνητα καταχωρήθηκαν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης εντός 35-40 ημέρων.Στα Χανιά πολλοί ιδιοκτήτες διαθέτουν τα ακίνητα τους προς μίσθωση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κυρίως από αρχές Οκτωβρίου έως και τέλη Μαΐου, με στόχο τους υπόλοιπους μήνες να τα εγγράψουν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Αυξητική τάση των ζητούμενων μισθωμάτων για φοιτητικά σπίτια, καταγράφεται σχεδόν στο σύνολο των πόλεων της Ελλάδας

Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, η διαθεσιμότητα κατοικιών, κατάλληλα για φοιτητές άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, αποτελούν μόλις το 19,7% επί του συνόλου των διαθέσιμων κατοικιών. Τον Ιούλιο, το αντίστοιχο ποσοστό διαθεσιμότητας ήταν 25,14%. Το 47,73%, δηλαδή περίπου πέντε στις δέκα κατοικίες έως 50τμ, έχουν ζητούμενο μίσθωμα από 300€ έως 400€.

Ο ενδιαφερόμενος φοιτητής που θα επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στον Δήμο Θεσσαλονίκης θα πρέπει να γνωρίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος των κατοικιών είναι μερικώς ή/και ολικώς ανακαινισμένες. Παράλληλα, μπορεί να αναζητήσει κατοικίες νεότερες ηλικιακά μετά το 2000-2005 στον Βαρδάρη, όπου μεγάλο μέρος αυτών διατίθενται και επιπλωμένες.Τον Ιούλιο, στη Θεσσαλονίκη ήταν εγγεγραμμένα 2.164 ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σήμερα, οι εγγραφές αριθμούν συνολικά 2.319 ακίνητα, εκ των οποίων τα 545 είναι στο κέντρο της πόλης.

Αυξητική τάση των ζητούμενων μισθωμάτων για φοιτητικά σπίτια, καταγράφεται σχεδόν στο σύνολο των πόλεων της Ελλάδας

Καλαμάτα

Στην Καλαμάτα, η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας αποτελεί «Γολγοθά» για τους γονείς και τη φετινή χρονιά. Οι τιμές για ακόμη μια χρονιά καταγράφουν αυξητικές τάσεις, ενώ τα διαθέσιμα ακίνητα – κυρίως δυάρια- είναι ελάχιστα αγγίζοντας ακόμη και τα 450 €/μήνα. Σύμφωνα με τις καταχωρημένες αγγελίες σε ιστοσελίδες ακινήτων, το 54,54% των διαθέσιμων προς μίσθωση ακινήτων έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€/μήνα.Στον Δήμο Καλαμάτας μέχρι και τα τέλη Ιουλίου ήταν εγγεγραμμένα 839 ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Πλέον, τα εγγεγραμμένα ακίνητα αριθμούν τα 1.043, δηλαδή, καταχωρήθηκαν 204 νέα ακίνητα σε διάστημα 30-40 ημερών.

Αυξητική τάση των ζητούμενων μισθωμάτων για φοιτητικά σπίτια, καταγράφεται σχεδόν στο σύνολο των πόλεων της Ελλάδας

Ρέθυμνο

Στον Νομό Ρεθύμνης, 4.658 αυτοτελή ακίνητα/διαμερίσματα (όχι δωμάτια), είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να βρίσκονται στο Ρέθυμνο. Η διαθεσιμότητα κατοικιών, κατάλληλων για φοιτητές, είναι περιορισμένη, με το 64,2% των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ να έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€.Και στο Ρέθυμνο μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών διαθέτουν τα ακίνητα τους για μίσθωση από τον Οκτώβριο έως και τον Μάιο με στόχο τους καλοκαιρινούς μήνες, να καταχωρήσουν το ακίνητο σε πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Αυξητική τάση των ζητούμενων μισθωμάτων για φοιτητικά σπίτια, καταγράφεται σχεδόν στο σύνολο των πόλεων της Ελλάδας

Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα το κόστος ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας έχει εκτοξευτεί καταγράφοντας αύξηση διψήφιες αυξήσεις σε σχέση με το 2021. Η διαθεσιμότητα κατοικιών – studio έως 25τμ είναι μηδενική. Σύμφωνα με τις αγγελίες σε ιστοσελίδες ακινήτων, ένα studio 25τμ επιπλωμένο, διαθέτοντας το σύνολο των οικοσυσκευών, έχει ζητούμενο μίσθωμα 380€/μήνα.Η ενοικίαση γκαρσονιέρας κοστίζει από 370€/μήνα έως 450€/μήνα έναντι 280€ έως 430€ την περσινή χρονιά και το δυάρι 50τμ-60τμ κυμαίνεται από 430€/μήνα έως 600€/μήνα, έναντι 330€ έως 500€ πέρυσι. Πλέον, σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες σε ιστοσελίδες ακινήτων, το 75% των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€/μήνα.

Αυξητική τάση των ζητούμενων μισθωμάτων για φοιτητικά σπίτια, καταγράφεται σχεδόν στο σύνολο των πόλεων της Ελλάδας

Πηγή: iefimerida.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy