Συμφωνία για πλαφόν στα 180 ευρώ στο φυσικό αέριο

Το ανώτατο αυτό όριο μπορεί να ενεργοποιηθεί από τις 15 Φεβρουαρίου και μετά

Το ανώτατο αυτό όριο μπορεί να ενεργοποιηθεί από τις 15 Φεβρουαρίου και μετά

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στην επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, όπως ανέφερε μέσω του Twitter ένας εκπρόσωπος της Το ανώτατο αυτό όριο μπορεί να ενεργοποιηθεί από τις 15 Φεβρουαρίου και μετάΤσεχίας, της χώρας που ασκεί την προεδρία του μπλοκ για το τρέχον εξάμηνο.

Πρόκειται για το λεγόμενο «δυναμικό πλαφόν», που σημαίνει ότι το ανώτατο όριο τιμών θα ενεργοποιείται εάν οι τιμές στα συμβόλαια επόμενου μήνα του Ολλανδικού TTF υπερβούν τα 180 ευρώ/MWh για τρεις ημέρες, όπως προκύπτει από έγγραφο που περιγράφει λεπτομερώς τη συμφωνία των υπουργών της ΕΕ.

Το Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία για το ανώτατο όριο στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, ανακοίνωσε και ο εκπρόσωπος της Τσεχικής Προεδρίας της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, η συμφωνία έκλεισε στα 180 ευρώ/Kwh και υπέρ ψήφισαν και οι δύο επιφυλακτικές έως τώρα χώρες, η Γερμανία και η Δανία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ολλανδία και η Αυστρία ψήφισαν αποχή, ενώ η Ουγγαρία ψήφισε κατά.

Η Γερμανία, ψήφισε υπέρ του σχεδίου για πλαφόν στα 180 ευρώ και η συμφωνία έκλεισε στις Βρυξέλλες, όπως ανακοινώθηκε.  Το ανώτατο αυτό όριο μπορεί να ενεργοποιηθεί από τις 15 Φεβρουαρίου και μετά.

Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν το πλαφόν του φυσικού αερίου να ενεργοποιηθεί αν οι τιμές στον ολλανδικό κόμβο αερίου TTF υπερβαίνουν επί τριήμερο τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πολύ χαμηλότερα από τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είχαν προταθεί αρχικά τον περασμένο μήνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Σχετικά με την αναστολή του Μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς αποφασίστηκε πως, σε περιπτώσεις που η εφαρμογή του σε κάποιο hub οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις τις χρηματοπιστωτικές αγορές ή τις αγορές φυσικού αερίου, η Επιτροπή μπορεί να εξαιρεί ορισμένα παράγωγα από την εφαρμογή του Μηχανισμού.

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy